Scrisoarea este semnată de managerul Spitalului Clinic Judeţean Timişoara – Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” – Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic Municipal Timişoara – Daniel Maliţa, managerul SpitaluluiClinic de Pediatrie ”Louis Ţurcanu” – Ovidiu Adam şi managerul Institutului de Boli Cardiovasculare – Constantin Luca.
Dominic Fritz a confirmat într-o conferință de presă faptul că livrarea de gaz către Colterm a fost întreruptă, ceea ce înseamnă că zeci de mii de gospodării din Timișoara, dar și spitalele și alte instituții publice rămân fără încălzire și apă caldă.
„Acum câteva minute compania Delgaz a oprit distribuzia gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care până la urmă ne-a dat un răspuns negativ, ceea ce înseamnă că în acest moment Colterm nu are o companie care să-i furnizeze gaze naturale. Asta vine într-un context de criză energetică la nivel european, majoritatea companiilor ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza la nivelul la care are nevoie Colterm. Sunt câteva companii care ne-au spus că pot să livreze cu plata în avans, adică banii pe care-i dăm îi folosesc pentru a cumpăra gaz de pe piață și apoi să ni-l furnizeze”, a declarat Dominic Fritz.
Asta inseamna ca in Timisoara in jur de 50.000 de gospodarii vor ramane fara caldura si, si mai rau, toate spitalele vor ramane fara caldura si apa calda. Situatia este, din fericire, mai buna la Victor Babes, care are o centrala proprie, si la fel si Maternitatea Odobescu, care are o centrala care se va porni.
Am informat si prefectul si ministrul Energiei si sunt in contact cu ei pentru a gasi o solutie in aceasta situatie. La ora asta se discuta si in parlament o solutie pentru CET-urile Romaniei.
Voi convoca o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta la ora 3.00 , la care am invitat si managerii de spitale pentru a discuta situatia si binenteles ca in continuare suntem in discutii cu furnizorii si incercam sa gasim solutii. Aceste solutii se pot baza pe 3 surse de finantare – tariful platit de populatie, bugetul local si bugetul de stat.
Cautam solutii pentru a reduce cat de mult se poate consumul de gaz si sa trecem cat mai mult pe carbune. Am cerut carbune si din rezerva de stat.
Scopul este sa incercam sa negociem o cantitate de gaz mult mai mica, sa incercam sa functionam pe carbune si sa reintram cu niste intervale in care Colterm ar putea sa produca caldura si apa calda.
Stiu ca este o veste devastatoare pentru multi timisoreni, pentru cei care sufera in spitale, pentru medici si asistenti, care oricum sunt epuizati, pentru toti cei care stau acasa, si pot sa spun ca vom face tot posibilul pentru a trece peste aceasta perioada si sa repornim caldura in Timisoara cat de repede posibil”, a declarat primarul Timisoarei Dominic Fritz.
Dominic Fritz, revoltat de modul în care a împărţit Florin Cîţu banii pentru primării: „Timişoara nu a primit niciun leu. Miroase a răzbunare politică”
Compania E.On a oprit, marţi, la ora 12,00, furnizarea de gaze către Colterm, a anunţat directorul interimar al Colterm, Cristian Mitu, în cadrul colegiului prefectural, în timp ce Tribunalul Timiş a deschis procedura de intrare în insolvenţă a societăţii de termoficare locală.
El a afirmat că în momentul de faţă în curtea Colterm sunt 6.400 de tone de cărbune, care ar acoperi necesarul pentru cel mult şase zile, dacă vor avea gazul cu care să îl ardă.
Societatea de termoficare din Timişoara a intrat în insolvenţă. Dominic Fritz anunţă ce se întâmplă cu datoriile Colterm
„Suntem în perioada în care achiziţionăm cărbune. Sunt 6.400 de tone intrate în CET, pe lignit. Aducem o dată la două zile, de la Oradea, următoarea la încărcătura va fi de 1.350 – 1.400 de tone. Avem contracte încheiate cu Movistar. La cărbunele din zona Motru nu au început livrările. Mai avem un contract cu AMV Style, dar încă nu au început livrările. Cu CO Oltenia încă sunt discuţii, pentru că aici este vorba şi de o datorie. Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu ei. E.On Furnizare şi-a declinat contractul cu noi şi trebuia să înceteze ieri, dar s-a prelungit până azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultimă instanţă, desemnate de ANR. Sperăm ca aceste negocieri să se finalizeze azi şi să avem o întrerupere de scurtă durată ori să nu fie întreruptă deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu plăţile în derulare, nu ar trebui să fie probleme”, a spus Cristian Mitu.
Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, l-a atenţionat pe interimarul de la Colterm că, potrivit unei informări a Delgaz Grid, întreruperea furnizării de gaz către compania de termoficare e programata marţi la ora 12,00.
În prezent, peste 50.000 de abonaţi ai Colterm, între care spitalele şi toate şcolile din municipiu, rămân cu caloriferele reci.
În altă ordine de idei, Tribunalul Timiş a deschis, marţi, procedura de insolvenţă a Colterm, faţă de care apar, pe portalul instanţei, cinci creditori.