Primarul general al Capitalei cere stabilirea unor proceduri pentru urgentarea consolidării clădirilor cu risc seismic

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut joi reprezentanților direcțiilor din PMB responsabile cu implementarea programului de acțiuni pentru reducerea riscului seismic al imobilelor expertizate tehnic și încadrate în clasa I, cu pericol public, să stabilească o serie de proceduri pentru urgentarea acțiunilor de consolidare a acestor clădiri.
Iulian Tudor
18 aug. 2016, 13:45
Primarul general al Capitalei cere stabilirea unor proceduri pentru urgentarea consolidării clădirilor cu risc seismic

Potrivit unui comunicat al PMB, Gabriela Firea le-a solicitat factorilor implicați să inițieze o campanie de informare prin care cetățenii Capitalei care locuiesc în clădiri cu bulină să înțeleagă riscurile la care se supun dacă refuză consolidarea, dar și o centralizare completă a tuturor informațiilor privind proprietatea privată și de stat din clădirile care reprezintă pericol public.

Reprezentanții municipalității vor solicita sprijinul primăriilor de sector pentru a avea o imagina clară a situației juridice a imobilelor proprietate privată incluse în categoria pericol public, care nu se regăsesc în programul Primăriei Capitalei.

„Bucureștenii care locuiesc în clădirile cu risc seismic I, pericol public, trebuie să înțeleagă că, deși poate părea un neajuns faptul că pe perioada de desfășurare a lucrărilor de consolidare trebuie să se mute din propria locuință, este pentru binele lor și pentru binele celor dragi. Subliniez că Municipalitatea pune la dispoziția bucureștenilor care doresc să-și reconsolideze locuințele două blocuri cu 120 de apartamente, în centrul Capitalei, în Piața Națiunilor Unite. Acestea sunt locuințe de necesitate, din care sunt ocupate doar 30 de apartamente. Bucureștenii trebuie să fie informați, iar noi ne dorim să-i susținem pe proprietari să accepte aceste măsuri de maximă urgență”, a declarat primarul general.

Firea a explicat că va solicita primarilor de sector un inventar al tuturor clădirilor instituții publice pe care aceștia le au în administrare și care trebuie consolidate — școli, grădinițe sau spitale, astfel încât să se demareze un program coerent și eficient de punere în siguranță a acestora.

Edilul-șef al Capitalei a mai declarat că sunt necesare ample acțiuni de informare pentru bucureștenii care locuiesc în Centrul Vechi, astfel încât aceștia să conștientizeze riscul la care se supun locuind în clădiri pericol public și să accepte demararea acțiunilor de consolidare.

Conform aceleiași surse, în centrul istoric, pe baza documentelor proprietarilor, prevăzute de lege, municipalitatea are în program contractarea execuției lucrărilor de consolidare a trei clădiri, pentru alte două proiectele de consolidare sunt în curs de elaborare și urmează contractarea pentru încă o clădire.

Pentru alte zece clădiri din Centrul Vechi, care necesită consolidare și care se află în proprietatea statului, s-au elaborat studii și expertize, urmând a se decide în consiliu dacă finanțarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public-privat.

Potrivit Gabrielei Firea, se va lua în calcul și varianta accesării de fonduri europene pentru finanțarea acțiunilor de consolidare la imobilele din Centrul Vechi proprietate privată, urmând să se recupereze de la proprietari, eșalonat, costurile.

În prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente în București cuprinde un număr de 183 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, precum și 172 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment 75 clădiri au fost consolidate.

Pentru 62 clădiri din cele 183 au fost depuse documentele legale de către asociațiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuție a lucrărilor, în condițiile legii, și numai la trei dintre acestea sunt deschise șantiere. Pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru restul de 29 dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Asociațiile de proprietari de la celelalte 121 imobile, deși au fost notificate, nu au depus până în prezent niciun document.

Municipalitatea a mai consolidat Teatrul „Constantin Tănase” aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35, acolo unde a fost necesar acordul proprietarilor locuințelor situate deasupra spațiului aferent instituției de cultură.

Primăria Municipiului București are în prezent în execuție lucrări de consolidare la Teatrul „Ion Creangă” și la Teatrul Evreiesc, aflate în clădiri care au numai această destinație.

Din punct de vedere tehnic și juridic, în aceeași situație se află și alte teatre și spații publice, însă fără acordul tuturor proprietarilor, în condițiile legale actuale, nu se pot întreprinde acțiuni de consolidare.

Lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic se regăsește pe site-ul Primăriei Municipiului București (www.pmb.ro).

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Abundență financiară pentru aceste zodii. Mercur intră în casa banilor de mâine
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Cauza morții astrologului Ingrid Baciu. De ce a decedat vedeta B1 TV
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Sébastien Loeb, descalificat după un accident la Raliul Dakar
MediaFlux
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican