Primarul Mihai Chirica, inculpat de DIICOT. Pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi, la sediile DIICOT şi Poliţiei Iaşi au avut loc audieri, în urma percheziţiilor pe care procurorii le-au făcut atât în Primăria Iaşi, cât şi în alte locaţii din oraş. Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că primarul Iaşiului Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar, după ce a fost audiat la DIICOT în cursul zilei de luni. El este acuzat de omisiunea sesizării, infracţiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Aceleaşi surse ne-au precizat că procurorul de caz nu a dispus măsuri preventive împotriva lui Chirica.
Fostul arhitect al oraşului Alexandru Mustiaţă, inspectorul Victor Gavriluţă de la Serviciul Cadastru din Primăria Iaşi, notarul Răzvan Ionuţ Costin au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce alte şapte persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. Printre aceştia din urmă se numără Gabriel Harabagiu, un apropiat al primarului Iaşiului, Mihai Chirica. Harabagiu este în prezent city-manager al municipiului Iaşi.
În cursul zilei de luni, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi, au efectuat 23 de percheziţii domiciliare, în cadrul acestui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşiri infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Din cercetări a reieşit că, grupul infracţional organizat ar fi avut şi ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituţii publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituţie publică, utilizându-se manopere dolosive şi documente falsificate, în paguba autorităţii deliberative.
Mihai Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Institutul Elie Wiesel: „Goga a promovat o politică profascistă”
Toate acestea ar fi avut consecinţă inducerea în eroare a instituţiei publice şi maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituţia publică ar fi fost deposedată de terenul reprezentând aport în cadrul asocierii iniţiale, ieşit definitiv din folosinţa sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.
Obligaţiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituţia publică nu ar fi fost respectate şi nu ar fi fost edificată o pensiune, conform autorizaţiei de construcţie, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice.
De asemenea, ar fi fost dezmembrat şi cedat ilegal dreptul de folosinţă asupra terenului instituţiei publice, fără acordul acesteia.
Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei. În urma percheziţiilor de luni, au fost ridicate documente şi înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete şi 2 reportofoane.
Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi al poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Bacău şi Vaslui.
La acţiune au participat şi poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi ai Serviciului de Acţiuni Speciale Iaşi.
Audierile în acest dosar continuă şi pe parcursul zilei de marţi.