Robu consideră jenantă poziţia celor care afirmă că este neavenită sau imposibil de construit o linie de metrou în Timişoara, totul depinzând doar de finanţare.
„Este jenant să vii şi să spui că ceva nu este posibil. Orice este posibil cu tehnica actuală, dar, poate, cu costuri mai mari. Este un proiect major, care trebuie avut în vedere şi trebuie făcut cât mai grabnic. Poate în 2-3 ani, dar într-o bună zi tot trebuie făcut. Noi trebuie să pregătim terenul; nu este neapărat nevoie să se finalizeze în mandatul Robu”, a declarat primarul.
El a dat dispoziţie să se pregătească studiul de fezabilitate pentru metrou în luna decembrie 2014, iar rezultatele acestuia vor permite conturarea unor estimări ale costurilor, care ar putea ajunge la 1-1,5 miliarde de euro.
„Preţuri efective vor putea fi cunoscute numai în urma licitaţiilor, dar nu este o lucrare ieftină, poate 1-1,5 miliarde de euro, după cum i-au spus specialiştii. Este un proiect major, care trebuie avut în vedere şi trebuie făcut cât mai grabnic”, a adăugat primarul.
Potrivit acestuia, suma fiind foarte mare, singura sursă de finanţare care ar putea face faţă sunt fondurile speciale ale UE, fără a neglija orice oportunităţi care se pot ivi, dar fără a angaja bugetul local.
Nicolae Robu doreşte mutarea în subteran a liniilor de cale ferată terestre, care acum trec prin mijlocul oraşului, în locul lor urmând să se construiască cel mai mare bulevard din oraş, la standardele secolului XXI.
„În locul actualelor căi ferate va fi un bulevard de 60 de metri lăţime, amenajat cu clădiri şi cu toate elementele necesare, cu alei pietonale, cu spaţii verzi, cu benzi de bicicletă, dar şi pentru transport în comun, cu benzi corespunzătoare pentru traficul obişnuit. Vom crea astfel şansa Timişoarei de a avea un mare bulevard, care traversează oraşul de la un capăt la altul, realizat într-o concepţie unitară şi modernă”, a afirmat Robu.
Edilul ar dori ca în subteran liniile ferate să poată fi utilizate în partaj, atât pentru trenuri, cât şi pentru un metrou urban, care va face legătura dintre Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, cu cinci staţii pe parcurs (Gara de Nord, Iulius Mall, Gara de Est, Grădina Zoo şi Aeroport). Gara de Nord ar urma să-şi schimbe total faţa, să devină subterană, la fel ca acelea din marile capitale europene.