Primarul Oprescu se apără: Străzile nu se pot reabilita la temperaturi mai mici de zece 10 Celsius

Primarul Capitalei Sorin Oprescu afirmă că normativele tehnice nu permit realizarea lucrărilor de reabilitare a străzilor la temperaturi mai mici de zece grade Celsius, singura soluţie în acest moment fiind astuparea gropilor cu mixturã stocabilă rece.
Romania TV
19 feb. 2012, 15:22
Primarul Oprescu se apără: Străzile nu se pot reabilita la temperaturi mai mici de zece 10 Celsius

Primarul General, Sorin Oprescu, a aratat, în cadrul Comandamentului de iarnă, desfăşurat duminică, faptul că în urma cãderilor masive de zãpadã din ultimele săptămâni, firmele de întreţinere au intervenit pe 28 de mari artere şi străzi din Capitală pentru plombarea cu mixtură stocabilã rece a gropilor apãrute în carosabil, se arată într-un comunicat remis presei de către administraţia municipală.

Sorin Oprescu a subliniat ca, si în acest an, cele mai multe neconformităţi au apãrut pe strãzile şi arterele reabilitate în urmã cu opt ani, ultimele lucrãri de infrastructurã în cazul a 16 dintre cele 28 de artere şi străzi fiind fãcute în anul 2004. Numarul acestora a scazut fata de 2011, cand, in urma inventarului intocmit de Administraţia Străzilor, au fost înregistrate 49 de străzi cu gropi. Şi în 2011cele mai multe gropi dintre cele apãrute în carosabil, dupã perioada de iarnã, s-au înregistrat pe strãzile reabilitate ultima oarã în perioada 2004 – 2008.

Primarul Capitalei a subliniat faptul ca normativele tehnice nu permit realizarea lucrarilor de reabilitare la temperaturi mai mici de zece grade Celsius, singura soluţie în acest moment fiind astuparea gropilor cu mixturã stocabilã rece, astfel încât sã nu fie pusã în pericol siguranţa circulaţiei. Imediat ce vremea se va încălzi vor fi demarate lucrările de tratare a fenomenelor de faianţare şi fisuri importante care ar putea genera alte daune majore precum dislocarea unor părţi din carosabil.

La rândul său, Elena Diaconu, profesor în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, citată în comunicatul de presă, spune că o comparaţie între modul de comportare al drumurilor din România faţă de cel al străzilor din alte ţări europene ca Franţa sau Austria nu este potrivită. Astfel, climatul specific din România, cu temperaturi de + 60 de grade Celsius la nivelul solulu în timpul verii şi -25 de grade pe timpul iernii produce dilataţii şi contracţii foarte mari, lucru care conduce la degradarea accentuată a asfaltului. De asemenea, Elena Diaconu a arătat că în urma controalelor şi expertizelor privind mixturile asfaltice folosite în Bucureşti, s-a constatat calitatea conformă a acestora.

În ceea ce priveşte contractele de întreţinere multianuală, primarul general a explicat că primul contract de acest fel pentru strãzile aflate în administrarea Primăriei municipiului Bucureşti, prin Administraţia
Strãzilor, a fost încheiat în anul 2005, derulându-se în perioada 2005 – 2010 şi incluzând un număr de o sută de străzi. Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice din acel moment (OG 60/2001) nu permitea încheierea contractelor multianuale, motiv pentru care a fost promovataăo hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ce conţinea documentaţia de atribuire care a stat la baza contractului de întreţinere multianualã a străzilor reabilitate în perioada 2000-2004.

În anul 2006, prin apariţia OUG 34/2006, s-a prevazut şi posiblitatea încheierii acordurilor cadru pe perioada maximã de patru ani. Astfel, în toamna anului 2010, Administraţia Strãzilor a demarat procedura de
achiziţie publicã privind încheierea unui acord cadru pentru întreţinerea multianualã a strãzilor (Întreţinerea şi administrarea unor strazi din Municipiul Bucuresti pe durata de patru ani). Licitaţia s-a finalizat prin
semnarea acordului cadru în prima parte a lunii aprilie 2011, în acesta fiind incluse 204 străzi.

Primarul general a precizat ca acordul cadru stabileşte doar elementele esenţiale, respectiv preţuri şi obiect, urmând ca în funcţie de necesitatea execuţiei lucrãrilor şi de resursele bugetare alocate sã se încheie şi contractele subsecvente.

„Mai mult, toate anunţurile de licitaţie, aferente acordurilor cadru de întreţinere încheiate au fost verificate de ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) şi apoi
publicate atât în SEAP (site-ul pe care sunt publicate anunturile de achizitie publicã) cât şi în JOUE (jurnalul oficial al Uniunii Europene), fiind vorba despre o licitaţie internaţională. Prin urmare, la aceastã licitaţie au fost invitaţi să participe atât operatori economici din România, cât şi din spaţiul european. În cadrul acestor contracte de întretinere multianuale gãsim două categorii de lucrãri: Lucrari initiale care constau în lucrãri de reparaţii şi lucrãri de reabilitare ce au o perioada de garanþie de 1 an respectiv 2 ani, timp în care pe aceste strãzi nu se executã alte tipuri de lucrãri, iar orice defecþiune care apare este remediatã de constructor pe cheltuiala sa”, arată sursa citată.

Lucrări de întretinere care reprezintã operatiuni de reparaţii a fisurilor, a crăpăturilor, suprafeţelor deteriorate, precum şi menţinerea planeităţii şi capacităţii portante la nivelul la care s-a recepţionat strada dupã reabilitare.

Asa cum a explicat primarul general, valoarea estimată a pachetelor aferente celor şase sectoare reprezintă valoarea estimatã în funcţie de cantitatea minimă şi maximă de lucrări prevazute a se executa si nu pretul
ferm al contractului. Astfel, în baza acordului cadru semnat în 2011, ASB va încheia contracte subsecvente numai în funcþie de necesitatea lucrãrilor care este datã de expertiza tehnicã ºi de bugetul alocat.
De exemplu, pentru pachetul 1, a fost estimata valoarea minima de 93.965.809 RON si valoarea maxima de 281 897 426 ron. Atribuirea s-a facut la valoarea minima, iar, dupa efectuarea reparatiilor s-au platit doar 28 milioane lei. Pentru pachetul 2 a fost estimată valoarea minimă de – 90.254.965 de lei şi valoarea maximă de 270.764.895 de lei. Atribuirea s-a făcut la valoarea minimă, iar, după efectuarea reparaţiilor s-au plătit doar 13 milioane lei. La fel şi pentru celelalte patru pachete, pentru care s-au plătit nouă milioane RON (pachetul 3), 25 milioane RON (pachetul 4), şapte milioane RON (pachetul 5), respectiv şase milioane RON (pachetul 6).

CGMB îi cere primarului Sorin Oprescu să convoace o şedinţă pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema licitaţiilor pentru asfaltarea din Bucureşti, a anunţat, duminică, viceprimarul Capitalei Mircea Raicu (PDL), arătând că Oprescu este vinovat de situaţia dezastruoasă a străzilor.

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Capital.ro
Călin Georgescu, lovit în plin. NU ar fi prevăzut asta: Stare de urgență..
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Jador, la capătul puterilor. I-a fost închis contul oficial
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Un muncitor român s-a îndrăgostit pe TikTok și i-a trimis unei tinere 50.000 de lire. Bărbatul este căsătorit și are copii: „Mi-a scris că mă iubeşte”
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra și Răzvan, îndrăgostiții de 15 ani găsiți morți în cariera de piatră
substantial.ro
Rectorul SNSPA acuză manipulări orchestrate de la Kremlin, în contextul protestelor pro Călin Georgescu și AUR
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite