Şcolile se închid, dar educaţia trebuie continuată! Am intuit închiderea şcolilor, ca măsură preventivă care trebuia luată, în contextul creşterii numărului infectărilor cu coronavirusul SARS-CoV-2. Am avut discuţii cu colegii din primărie, despre ce măsuri putem lua, la nivel de administraţie publică locală, pentru continuarea educaţiei. Copiii nu pot sta degeaba, dacă această vacanţă impusă se va prelungi”, a scris, luni seară, pe Facebook, Dan Tudorache.
Citeşte şi: ZILE LIBERE pentru un părinte atunci când şcolile sunt închise sau copiii sunt bolnavi DOCUMENT
Edilul susţine faptul că unele soluţii sunt simple, bazate pe aplicaţii cum ar fi YouTube sau Facebook live, care nu necesită decât prezenţa unui smartphone sau unei tablete, cu conexiune la internet.
„Profesorii îşi fac conturi, lecţiile sunt predate live şi pot răspunde întrebărilor elevilor, în comentarii. Rămâne de rezolvat doar problema unei minime infrastructuri necesare. De aceea am decis că vom asigura din bugetul local tablete atât pentru toţi profesorii, cât şi pentru toţi elevii din Sectorul 1, urmând să asigurăm tot necesarul logistic pentru a susţine cursurile online”, a mai scris primarul.
Dan Tudorache a precizat că va reveni cu amănunte legate de desfăşurarea procedurii de obţine a necesarului logistic.
Cristina Tunegaru, profesoară de limba română, organizează cursuri online pe Facebook pentru elevii clasei a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională. Primul curs va avea loc pe 11 martie, miercuri.
„Școlile din toată țara vor fi închise cel puțin până pe 22 martie. Din această cauză, începând de miercuri, de la ora 14, îi aștept pe elevii de clasa a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea națională, la cursurile online pe care le voi susține pe această pagină de Facebook. Primul curs va avea loc miercuri, 11 martie. Vă rog să dați mai departe mesajul pentru cei interesați. Chiar dacă școlile sunt închise, examenele se vor susține. Îi încurajez pe toți elevii să continue să se pregătească.”
Profesoara va aprofunda subiecte de teorie literară şi gramaticală, dar şi specii literare pentru examen.
Vom aprofunda subiecte de teorie literară și gramaticală – text literar liric, epic, dramatic, text nonliterar, specii literare pentru examen, elemente de vocabular, fonetică, ortografie, punctuație, propoziții subordonate, părți de vorbire și categoriile lor gramaticale etc. De asemenea, voi oferi recomandări, sugestii de rezolvare a testelor de evaluare. Elevii pot trimite documente cu rezolvări de teste, exerciții, compuneri la adresa de email [email protected]. Voi oferi feedback și recomandări constructive.
Ministrul Educației și Cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior. O decizie privind închiderea şcolilor pentru prevenirea răspândirii coronaviruslui în România urmează să fie luată luni după-amaiză în şedinţa Consiliului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă după ce Raed Arafat, președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, a propus închiderea şcolilor din data de 10 martie în contextul răspândirii cazurilor de infecţie cu coronavirus.
Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a convocat luni, 9 martie, o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unitățile de învățământ. De asemenea, ministrul a subliniat importanța dotării școlilor cu săpun și dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existența acestora, monitorizând situația.
Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educației și Cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.
În cadrul videoconferinței a fost discutată și Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19. Conform art. 4 din Hotărârea nr. 7 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, toți cetățenii români care se întorc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Acest articol se aplică și tuturor elevilor/studenților/cadrelor didactice care se întorc din țările menționate.
Totodată, inspectoratele școlare au obligația de a monitoriza toate cazurile de elevi și profesori izolați la domiciliu și să raporteze zilnic Ministerului Educației și Cercetării evoluția situației.
Ministrul Monica Anisie a subliniat faptul că prevederea conform căreia practica în spitale este suspendată se aplică și în cazul elevilor de la școlile sanitare postliceale.
Ministerul Educaţiei precizează că suspendarea cursurilor din unitățile de învățământ este atribuția EXCLUSIVĂ a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.