Daniel Băluță îl roagă pe Nicușor Dan, într-un comunicat dat publicității joi, ”să dea dovadă de responsabilitate, înțelegând necesitatea demarării urgente a lucrărilor de înlocuire a Planșeului Unirii”. Potrivit Primăriei Sectorului 4, înlocuirea Planșeului Unirii este o urgență, iar amânarea acesteia reprezintă un risc la adresa siguranței și a integrității fizice a zecilor de mii de oameni care tranzitează, în fiecare zi, centrul Capitalei.
”În acest moment, Sectorului 4 îi mai lipsesc 3 avize. Unul de la ALPAB (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București – n.r.), ai cărei reprezentanți ne-au comunicat faptul că eliberarea avizului nu este de competența lor și ne-au îndrumat către cabinetul Primarului General, adică spre instituția care ne solicitase avizul ALPAB. Fără acest aviz, pe care în mod evident nu-l putem obține, nu se poate elibera nici avizul Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei. Mai mult, ne lipsește și avizul Comisiei Tehnice de Circulație, instituție aflată, de asemenea, în subordinea Primărei Municipiului București. Reprezentanții acestei comisii și-au motivat imposibilitatea eliberării avizului prin faptul că au rămas, în momentul de față, fără regulament de funcționare, lucru care înseamnă, de fapt, o desființare a acestei comisii”, a mai precizat primarul Sectorului 4.
Planșeul Unirii a fost încadrat de experți în clasa tehnică 4 din 5, ceea ce înseamnă ”nesatisfăcător”. În aceste condiții, în care implementarea unor măsuri de înlocuire a plăcii de beton a devenit nu doar o urgență, ci un aspect ce nu mai poate fi amânat sub nicio formă, orice demers care ar pune în întârziere debutul lucrărilor ar putea produce pagube incalculabile, subliniază Primăria Sectorului 4, în același comunicat.
Potrivit Primăriei Sectorului 4, Primăria Capitalei a autorizat în 2023, în regim de urgență, lucrările de consolidare a Podului Grant, care se afla în aceeași clasă tehnică 4 din 5, precum și Planșeul Unirii. La acel moment, în autorizația de construire se menționa faptul că urgența demarării lucrărilor este dată tocmai de încadrarea structurii în clasa tehnică anterior menționată! ”În plus, planșeul (Unirii – n.r.) are porțiuni cu degradări de nivel tehnic 5, are aproape 100 de ani vechime, este așezat în apă (ceea ce înseamnă o degradare mult mai rapidă) peste două magistrale de metrou, lucruri inexistente în cazul Podului Grant”, se mai arată în comunicat.
Primăria de sector informează și că necesitatea și urgența lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii ”au fost întărite chiar de Guvernul României, prin acordarea finanțării, în procedură de urgență!”. ”Toate aceste aspecte au fost, de altfel, reiterate în cadrul ședinței Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, care a avut loc miercuri, 25 septembrie, și de la care, însă, primarul general a lipsit!”, se mai precizează în comunicat.
Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat, tot joi, critici dure la adresa actualului primar general, pe care îl acuză de amânarea lucrărilor urgente de consolidare a planșeului din Piața Unirii. Aceasta consideră că situația este extrem de gravă și nu poate fi ignorată, în ciuda atitudinii administrației actuale.