„Ei (n.r. membri familiei lui Bercea Mondial) au sistat lucrările de construcţie la un imobil de pe strada Tipografului, au demolat două dintre clădirile ridicate fără autorizaţie şi Primăria Slatina a demolat una dintre respectivele clădiri construite ilegal. Primăria a câştigat în instanţă mai multe procese cu Sandu Anghel, mă refer la cele care au avut ca urmare demolarea unor clădiri şi sistarea lucrărilor, dar au mai fost şi procese pierdute. O parte dintre imobile aveau autorizaţie de construcţie, dar aceasta nu era respectată, proiectul nu a fost respectat. Acum nu mai sunt procese pe rolul instanţelor între Primăria Slatina şi Bercea Mondial pentru clădiri construite ilegal„, a spus Minel Prina, potrivit Agerpres.
Primăria Slatina a început demersurile pentru stoparea construcţiilor ilegale ale lui Bercea şi demolarea imobilelor în cauză în perioada 2006-2007, mai ales că, din punct de vedere arhitectural, clădirile lui Bercea erau în dezacord cu restul construcţiilor din oraş. În cele mai multe cazuri Bercea Mondial era proprietarul de fapt al clădirilor construite ilegal, deţinându-le prin diferiţi interpuşi care figurau în documente drept proprietari.
Prima clădire a lui Bercea Mondial care a fost demolată este un imobil cu trei etaje de pe strada Piteşti, nr. 110-112. Bercea deţinea imobilul prin interpuşi şi clădirea a fost demolată de Primăria Slatina pe 12 decembrie 2011, la aproximativ trei luni după ce municipalitatea a obţinut în acest sens în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Clădirea era considerată nesigură de specialiştii în construcţii, a fost ridicată fără autorizaţii şi avea o suprafaţă construită de 1.200 metri pătraţi, pe trei nivele, parter şi două etaje.
În luna iulie 2012 o altă clădire deţinută de Bercea Mondial în municipiul Slatina, pe strada Piteşti nr 187, a fost demolată, de această dată chiar de familia lui Sandu Anghel, tot în urma unei decizii judecătoreşti după un proces cu Primăria Slatina. Dacă familia lui Bercea nu ar fi demolat respectiva clădire, construcţia ar fi fost demolată de Primărie şi atunci proprietarii imobilului ar fi fost nevoiţi să achite şi costurile demolării.
O a treia clădire construită ilegal de Bercea Mondial şi demolată de familia acestuia în urma unui proces cu Primăria Slatina a fost situată chiar în centrul municipiului Slatina, pe strada Ecaterina Teodoroiu. Imobilul a fost demolat anul trecut, în lunile aprilie şi mai, după ce în luna martie 2013 o hotărâre a Tribunalului Covasna obliga proprietarul să dărâme construcţia ilegală. Tot de anul trecut familia lui Bercea a încetat să mai lucreze la ridicarea unei alte clădiri situată în zonă centrală, pentru care nu deţinea autorizaţiile necesare în vederea construirii.
Toate aceste clădiri construite ilegal în municipiul Slatina erau de tipul parter plus două etaje, colorate strident, cu o arhitectură inestetică şi nepotrivită zonelor în care sunt amplasate. Potrivit specialiştilor în construcţii, clădirile respective nu respectau normele, fiind fragile din punct de vedere al structurilor de rezistenţă.
Anul acesta, Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 8 ani şi 9 luni închisoare pentru omor calificat, după ce în 2011 şi-a înjunghiat unul dintre nepoţi. În acelaşi dosar, fiul său, Florin Anghel, zis Ambasador, a fost condamnat la 5 ani şi 3 luni închisoare cu executare, iar soţia lui Bercea, Fănica Anghel, a rămas cu 1 an de închisoare cu executare. Bercea Mondial a fost reţinut pe 20 februarie 2011 şi ulterior arestat pentru că l-a înjunghiat în februarie 2011 pe fiul fratelui său.
În 2013 Sandu Anghel a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Până în luna februarie 2011, când Sandu Anghel a fost reţinut, el mai fost cercetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt în şapte dosare, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi lovire şi toate au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale. În luna noiembrie 2010, comisarul şef Ion Voicu, şeful de atunci al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, declara că poliţiştii din judeţ au făcut cercetări, începând din anul 2005, în 119 dosare penale vizându-l pe Sandu Anghel sau rudele sale.