„Măsura preventivă alternativă a arestului, eliberarea provizorie sub control judiciar, aplicată în privinţa inculpatului Dorin Chirtoacă, se prelungeşte cu 30 de zile cu începere de la 10 decembrie până la 9 ianuarie 2018. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, în termen de trei zile”, a enunţat judecătorul de caz, Alexandru Negru.
Chirtoacă a fost eliberat din arest la domiciliu în data de 10 noiembrie, fiind plasat sub control judiciar pentru 30 de zile.
Edilul suspendat al capitalei Republicii Moldova le-a solicitat magistraţilor să i se permită participarea la funeraliile Regelui Mihai I al României. Procurorul de caz s-a împotrivit acestei cereri, iar instanţa va decide pe seama acestui subiect săptămâna viitoare.
„Este o datorie omenească şi creştină a mea. Voi aduce fotografii din arhiva personală pentru a demonstra că există şi o legătură personală, nu doar decoraţia primită acum patru ani din partea Majestăţii Sale. Am adus decoraţia în original ca să nu creadă că umblăm cu minciuni. E o legătură personală pe care o pot demonstra, am vorbit şi cu cei de la Casa Regală – sunt singura persoană din Basarabia decorată de Majestatea Sa şi asta este o datorie şi o obligaţie în plus. Cei de la Casa Regală au spus că îmi pot transmite o înştiinţare în care va fi scris că este binevenită prezenţa mea acolo„, a precizat Dorin Chirtoacă.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I urmează să ajungă la 13 decembrie pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş.
Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.
La 19 noiembrie, referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă nu a fost validat, după o prezenţă la urne de doar 17,53%. Potrivit Codului electoral, pentru validarea referendumului era necesară prezenţa a cel puţin o treime din numărul de alegători.