Prime Crăciun 2023: 40% dintre salariaţi vor bani, 15% tichete valorice cadou, 13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare

Angajații români se așteaptă la cheltuieli mai mari în această perioadă și speră la o primă de Crăciun care să compenseze creșterea costurilor.
Filip Stan
19 dec. 2023, 10:22
Prime Crăciun 2023: 40% dintre salariaţi vor bani, 15% tichete valorice cadou, 13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare

Prime Crăciun 2023: Dacă în anii trecuți, aproape 70% dintre respondenți alocau pentru cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se așteaptă să se limiteze la această sumă. Scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleași nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între 500 și 700 de lei, iar 22% au în plan să cheltuiască și până la 2.000 de lei. 18% totuși nu au de gând să cumpere niciun cadou.

Prime Crăciun 2023. Pentru a combate efectele scumpirilor, 7 angajați din 10 speră să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun, arată sondajul bestjobs. Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani, 15% la tichete valorice cadou, 13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare.

Chiar dacă tradițiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenți, mai puțin de jumătate dintre angajatori mai organizează ceva cu această ocazie. 24% fac petrecere tematică de Crăciun, 32% organizează Secret Santa în echipă, 11% se strâng la birou pentru a face bradul împreună, iar 6% se dedică unor acțiuni caritabile în care implică membrii echipelor.

Prime Crăciun 2023. Și anul acesta, cei mai mulți vor petrece Crăciunul acasă, cu familia, prietenii sau partenerul/a. 10% vor merge la munte, 12% ies în oraș la petreceri organizate special, 7% petrec în afara țării, iar 4% muncesc în acea zi.

Sondajul bestjobs a fost realizat în perioada noiembrie – decembrie, pe un eșantion de 1.300 de utilizatori de internet.

Bestjobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, bestjobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării. Bestjobs sprijină candidații în găsirea jobului potrivit, oferindu-le informații salariale actualizate constant, și îi susține pe angajatori în procesul de recrutare prin serviciul de tip agenție – HIRE, care contribuie semnificativ la optimizarea costurilor și la reducerea timpului de căutare. În orice moment, pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Angajaţii români vor să-şi schimbe jobul

Mai mult de jumătate dintre angajați plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024, motivați de nevoia unei creșteri salariale. Bugetul pe care îl alocă pentru sărbători este mai mare față de anii trecuți, pe fondul creșterii prețurilor

Anul 2023 este aproape de final, iar mai mult de 40% dintre angajați spun că a fost mai bun decât 2022, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Cu toate acestea, 43% dintre angajați și-au căutat un job nou în 2023, alți 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru a obține o promovare la actualul loc de muncă și tot atâția s-au străduit să-și crească veniturile pentru a face față mai bine scumpirilor. Pentru 2024, 52% intenționează să-și schimbe jobul actual în prima jumătate a anului, în timp ce alți 27% rămân deschiși la această posibilitate, dar nu au încă un plan concret.

Când vine vorba de reușite, peste 40% dintre respondenții sondajului bestjobs spun că principala parte bună a anului 2023 a fost că au obținut un echilibru între viața profesională și cea personală. 15% se simt împliniți pentru că au reușit să-și crească veniturile, 14% pentru că au finalizat un proiect important și dificil, 12% pentru că și-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reușit să-și păstreze jobul. Îmbunătățirea stării mentale a fost o realizare importantă pentru alți 12%.

Întrebați de salariul actual, 64% dintre angajați au declarat că acesta este sub media pieței în cazul lor, ceea ce explică dorința atât de mare de a căuta un job mai bun în noul an. 21% consideră că sunt plătiți la nivelul ofertelor din piață și doar 5% au declarat că venitul lor depășește media pieței.

Primă de Crăciun de 15.000 de lei. Cine sunt angajaţii care au acest bonus colosal de Sărbători

În ceea ce privește un nou job, angajații s-ar bucura ca viitorul angajator să le oferte în primul rând oportunități de promovare (85%), stabilitatea locului de muncă (63%) și un mediu de lucru sănătos (54%). Dintre beneficiile extra-salariale, cei mai mulți ar prefera să aibă program flexibil (60%), cursuri și training-uri de specialitate (53%), posibilitatea de a lucra remote (38%) și mai multe zile de concediu (23%). Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân și ele în topul beneficiilor dorite.

„Anul 2023 a adus multe provocări pe plan profesional pentru mulți dintre angajați, iar recordurile în aplicări exprimă cel mai bine acest lucru. Între scumpirile tot mai mari și volumul de muncă, oamenii au ajuns să-și dorească un job mai bun, care să le ofere și un echilibru sănătos între latura profesională și cea personală. Acest echilibru se poate traduce și prin confort financiar, deci și-au căutat oferte salariale mai mari, dar și printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenți pentru activitățile personale. Pentru anul 2024, ne așteptăm ca ritmul aplicărilor să rămână accelerat, în raport cu nevoile angajaților de creștere”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

 

Prime de Crăciun pentru români, în funcție de generație. Iată cine primește 30% din salariu

În perioada sărbătorilor de iarnă, din ce în ce mai multe companii oferă angajaților prime sau cadouri specifice Crăciunului. Angajații primesc recompense diferite, în funcție de poziția pe care o ocupă în companie sau generația din care fac parte. Sorina Faier, expert în HR, a explicat pentru Ziare.com fenomenul „bonusurilor și primelor de Crăciun”.

„În societatea modernă, fiecare generație are propriile valori, preferințe și priorități în ceea ce privește beneficiile și recompensele la locul de muncă. Fiecare generație își aduce contribuția la cultură organizațională și influențează modul în care sunt oferite recompensele în cadrul unei companii.

Într-o lume în continuă schimbare, este important să înțelegem cum preferințele fiecărei generații pot influența modul în care sunt recompensați angajații”, a declarat Sorina Faier.

Expertul în HR este de părere că fiecare generație are așteptări diferite de la aceste prime din perioada Sărbătorilor.

„Din perspectiva generațiilor, putem identifica mai multe grupuri, cum ar fi Generația Baby Boomer, născută între 1946 și 1964, Generația X, născută între 1965 și 1980, Generația Y, născută între 1981 și 1996, și Generația Z, născută după 1997. Fiecare dintre acestea are propriile caracteristici și valori, iar acestea pot influența modul în care sunt recompensați la locul de muncă.

Prime Crăciun 2023. Angajaţi supăraţi că Moş Crăciun le-a uitat contul: „Care prime??? Da, prima la stânga, apoi tot așa până la prima! Ce naiba!”

Generația Baby Boomer, spre exemplu, a crescut într-o perioadă de prosperitate economică, iar valoarea lor principală este stabilitatea financiară. Astfel, aceștia ar putea prefera beneficiile, cum ar fi pensiile generoase, asigurările medicale gratuite și alte beneficii pe termen lung. Pentru ei, siguranța financiară și stabilitatea sunt mai importante decât beneficiile imediate sau cadourile.

Generația X, pe de altă parte, a fost martoră la schimbările tehnologice și sociale semnificative și este cunoscută pentru independenta și autodeterminarea lor. Aceștia ar putea prefera zile libere suplimentare sau flexibilitatea programului de lucru, pentru a-și gestiona mai bine viața personală și profesională. Pentru această generație, timpul liber și echilibrul între viața personală și profesională sunt prioritare.

Generația Y, cunoscută și sub numele de Millennials, este caracterizată de dorința de a avea un scop și o semnificație în munca lor. Aceștia valorizează recunoașterea și dezvoltarea personală, motiv pentru care ar prefera bonusurile legate de performanță, precum și oportunități de dezvoltare profesională și avansare în cadrul companiei. De asemenea, pentru această generație, avantajele precum asigurările medicale și alte beneficii sociale sunt importante. 

Generația Z, fiind prima „generație digitală”, este orientată către tehnologie și inovație. Ei sunt interesați de oportunități de învățare continuă, dar și de flexibilitatea și adaptabilitatea la schimbările din mediul de muncă. Astfel, aceștia ar putea prefera beneficii precum vouchere pentru cursuri online, abonamente la platforme de învățare sau alte beneficii legate de tehnologie și inovare”, spune Sorina Faier.

Orice angajator poate acorda prime de Crăciun mai mici sau egale cu 300 de lei, fără a plăti impozit sau taxe la stat. Cadourile pot fi acordate sub formă de bani, produse sau tichete de valoare. „Daca vorbim de top manageri, ei pot primi de la un salariu net pana la 30% din salariul brut anual, iar daca amintim de muncitorii calificați sau necalificați, in medie pot primi o primă de 300-600 lei net. Bonusurile acordate într-o companie sunt o componentă importantă a politicii de remunerare a angajaților și pot fi acordate în funcție de mai mulți factori pentru a încuraja performanța și loialitatea angajaților”, a adăugat expertul în resurse umane.

Primele pot fi, de asemenea, direct proporționale cu performanța angajatului. „În general, bonusurile pot fi acordate în funcție de performanța individuală a angajatului, performanța departamentului sau a echipei în care lucrează, profitabilitatea companiei sau realizarea obiectivelor strategice. De asemenea, bonusurile pot fi legate de performanța financiară a companiei sau de performanța pe termen lung a angajatului, în funcție de indicatori de performanță cum ar fi creșterea veniturilor, îmbunătățirea eficienței sau îndeplinirea obiectivelor de vânzări. Unele companii pot acorda bonusuri si sub formă de acțiuni sau opțiuni pentru acțiuni ca parte a pachetului de compensație al angajaților, în funcție de nivelul lor în cadrul companiei și de contribuția la realizarea obiectivelor pe termen lung. Indiferent de criteriile folosite, bonusurile trebuie să fie clare, echitabile și transparente pentru a fi percepute ca juste de către angajați și pentru a susține obiectivele strategice ale companiei. O politică de bonusuri bine definită poate contribui la motivarea angajaților și la retenția talentelor în cadrul companiei”, a adăugat specialistul în resurse umane.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Megan Fox este însărcinată! Dezvăluire plină de mister
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | ”L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Trump își dezvăluie echipa de administrație: Rubio la Externe, Huckabee numit ambasador în Israel
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia