Prime Crăciun 2023. Angajaţi supăraţi că Moş Crăciun le-a uitat contul: „Care prime??? Da, prima la stânga, apoi tot așa până la prima! Ce naiba!”

Companiile pot oferi cadouri în bani angajaţilor, de până la 300 de lei, fără ca sumele să fie impozitate. Nu toate firmele dau însă bonusuri de sărbători.
Filip Stan
15 dec. 2023, 11:00
Prime Crăciun 2023. Angajaţi supăraţi că Moş Crăciun le-a uitat contul:

Prime Crăciun 2023. Cele mai multe companii din România nu dau prime angajaților de Crăciun. Iar dacă o fac, dau foarte puțini bani: maximum 300 lei. Această sumă oferită ca primă de Crăciun nu este impozitată și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii. În schimb, orice trece de 300 lei este sumă impozitată.

În rest, un procent extrem de mic din populația României se bucură de prime mai mari de 1.000 lei. DC News și-a întrebat cititorii dacă au primit prime de Crăciun.

„Nu ne mai dau prime de 15 ani” / „Am primit 200 lei” / „O mare golănie. Să le fie rușine!”

1.000 de lei cadou de Crăciun pentru această categorie de români! Cine sunt angajații care se bucură de o primă de sărbători
Prime Crăciun 2023. Mulți angajați la privat au spus că nu primesc prime. De precizat că, mai nou, nici bugetarii nu vor mai primi prime. Angajații de la stat nu vor primi decât salariu, fără acele bonificații acordate la finalul anului. Fie că este vorba despre prime de Crăciun, al 13-lea salariu, în unele cazuri, sau cadouri pentru copiii angajaților, nimic dintre acestea nu vor mai fi valabile în luna decembrie. În cazul în care unele companii ale statului, ministere sau primării vor da prime la final de an, atunci cei care le-au dat vor fi sancționați, iar primele vor trebui să fie recuperate.

În orice caz trebuie spus că privații care dau prime fac un efort financiar consistent. Acest cadou este o opțiune a angajatorilor, nu o obligație.

Iată o parte dintre răspunsuri:

„Sunt militar. La MApN nu se mai acordă prime de aproximativ 10 ani, poate mai mult…”,

„Au primit specialii că nu au făcut nimic pentru țară”,

„Firma mea dă prime, este o firmă serioasă. Nu cash, însa pe cardul benefit sub formă de credit din care se pot cumpăra obiecte și servicii la discounturi speciale. Trece de 1000 lei net”,

„Prima la stânga, apoi tot așa până la prima! Ce naiba! Primele sunt pentru oportuniști, nu pentru omul care și își vede de treaba lui și nu încape de falsități, răutăți și tâmpenii!”,

„Da, prima la stânga!”,

„Da, prima la dreapta, eu făcând parte din ,,asistați sociali ai României”, după peste 45 de ani de serviciu! Uneori îmi aduc aminte că lucram și de Crăciun și, într-un an, ,„cu fetele”, am colindat și am împodobit un brad în curtea întreprinderii! Electricianul a adus o scară și pomul a devenit o minunăție, era sâmbătă, Ajunul Crăciunului. Luni mă cheamă șeful de secție, care era și secretar de partid pe întreprindere, și-mi trage o mustrare zdravănă!

El: Bradul se face de Anul Nou, tovarășe!

Eu: Da, la dumneavoastra, că sunteți sârb și atunci este Crăciunul la sârbi!

Pentru aceasta ispravă, vreo doi ani nu am mai primit premii, dar în varful bradului au mai rămas câteva globuri până ce s-au spart! Era fain și atunci, îți găseai bucurii mărunte!”,

„Oare seniorii nu sunt și ei oameni? Nu au dreptul la o primă? Din păcate, NU! Nu muncești, nu mănânci!!!”,

„Eu nu am primit”,

„Am primit, cum să nu? Prima la dreapta, că la stânga era ocupat!”,

„Ce e aia primă????”,

„Numai bugetarii au prime!!”,

„Fac parte din categoria 300 lei…. jenant”,

„E ceva, eu fac parte din cei cu 200 lei”,

„Care prime????? Cred ca sunt vreo 16 ani de când nu se mai dau”,

„Daa! Prima la dreapta! Primesc mulți!”,

„La muncă cu noi. Banii sunt pentru cei aleși de noi. Așa a fost și așa va fi mereu”,

„Privații nu dau prime, de primit primesc doar bugetarii. Acolo se poate, pe când la privați… nu. Asta-i o mare golănie. Nu-i mai satură bunul Dumnezeu pe așa zișii patroni care, îmbuibați peste măsură, nu se gândesc deloc la angajații lor să le dea acolo un picior de porc, un jambon mai exact spus, de nici 300 de lei. Să le fie rușine obrazului”,

„Sunt bugetar și, la mine, în sistem, nu se mai primesc prime de peste 10 ani. Poate 15, dar nu am chef să-ți calculez. Înainte de a bate câmpii, te rog sa te informezi”,

„O acadea la două persoane”,

„Bugetarii primesc la greu. Noi, privatizații, muncim din greu să ținem România în spate. Mulți trăiesc din taxele pe care noi le plătim”,

„Prime, vacanțe de lux? Doar aleșii au voie, de aia îi votăm, noi suntem sclavii lor și muncim să le dăm lor bani cu geanta”,

„Zero”.

Prime Crăciun 2023: 1.000 de lei de sărbători pentru această categorie de angajaţi

O categorie de angajați din România vor primi 1.000 de lei în plus la salariu ca primă de sărbători 2023. Din ce în ce mai multe companii își motivează angajații prin diverse atenții, care în timp au devenit tradiții la fina de an.

Astfel bonusurile sau primele de sărbători au devenit un instrument puternic pentru păstra forța de muncă productivă.

Moralul angajaților este unul din elementele la care managerii trebuie să fie atenți întotdeauna. Tocmai pentru aceste motive bonusurile sau primele au apărut ca un excelent instrument de motivare pentru personalul angajat al oricărei companii.

Bani de Crăciun pentru pensionari. Ce categorii de seniori vor beneficia de tichetele cadou oferite de municipalitate
Conform unui studiu de opinie privind situația pe piața forței de muncă, rezultatele arată că valoarea acestor bonusuri se situează, în majoritatea cazurilor, între 1.000 și 2.000 de lei, asociată, în principal, firmelor din sectorul construcțiilor, retail, servicii medicale, farmaceutic și alte prestări de servicii,” afirmă analiștii companiei de consultanță.

Cercetarea realizată de Frames arată că:

  • 34,8% dintre manageri intenționează să ofere prime salariale sau cadouri, în timp ce 30,4% au în vedere tichetele cadou și primele salariale.
    16,7% dintre manageri intenționează să ofere sume cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei, asociată serviciilor financiare și IT
  • 5,6% dintre manageri intenționează să ofere  prime simbolice, cu sume de până în 300 de lei. Acestea sunt de obicei asociate firmelor mici și foarte mici, unde forța financiară este mai redusă, notează KanalD.ro
    Din punct de vedere psihologic, rolul esențial al primelor sau bonusurilor de performanță sau salariale acordate angajaților este de a impulsiona și de a îmbunătăți performanța acestora la locul de muncă, ori de a crește gradul de loialitate față de o organizație care nu este dispusă, de exemplu, să piardă angajații cheie cu experiențe și capacități necesare desfășurării unor proiecte sau activități strategice.

Prime Crăciun 2023. Cadourile pentru angajati sunt impozabile? Ce trebuie sa stii

Companiile pot oferi cadouri in bani angajatilor, de pana la 300 de lei, fara ca sumele sa fie impozitate. In acelasi timp, primele/bonusurile sunt venituri impozabile.

Iata ce trebuie sa stii despre avantajele extrasalariale de care poate beneficia un angajat, cu diferite scopuri si ocazii.

Situatie: Daca o societate acorda premii/bonusuri de Pasti si Craciun angajatilor sai si copiilor minori ai acestora in limita a 300 lei/ angajat, care este tratamentul fiscal al acestora si daca acestea se declara in D112 sau altundeva?

Raspuns: Daca o societate doreste sa acorde venituri fara taxe cu ocazia Craciunului si/sau Pastelui poate acorda cadouri cu respectarea conditiilor de mai jos. Primele/bonusurile sunt venituri impozabile.

Astfel, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.

In cazul cadourilor in bani si/sau in naturainclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!