Prime Crăciun 2024. Angajaţii din România care primesc 300 de lei de Sărbători, plus 300 de lei de fiecare copil

Situaţia economică este grea, dar sunt firme şi chiar societăţi cu statul acţionar majoritar car au avut un an financiar bun şi îşi răsplătesc angajaţii cu bonusuri de sărbători.
Filip Stan
20 dec. 2024, 09:58
Prime Crăciun 2024. Angajaţii din România care primesc 300 de lei de Sărbători, plus 300 de lei de fiecare copil

Prime Crăciun 2024. Angajaţii de la Metrorex sunt printre fericiţii din acest an care primesc bani în plus de sărbători. Ar fi primii bani acordați în plus în 2024, care a fost unul foarte greu pentru oamenii care lucrează în subteran, spun surse Metrorex în pentru Gândul.

Într-un an greu pentru oamenii din subteran, cu un Contract Colectiv de Muncă (CCM) semnat foarte târziu, angajații Metrorex au primit bani în plus de Crăciun.

Este vorba de o primă de 300 de lei, plus alții 300 de lei de copil. Practic, un angajat cu doi copii primește o primă de 900 de lei de Sărbători.

Prime Crăciun 2024. Cine poate încasa cel puţin 3.000 de lei pe card de Sărbători. Sunt angajaţi care primesc al 13-lea salariu

„A fost un an foarte greu pentru angajații noștri. Au plecat mulți oameni la pensie, multe atribuții au fost preluate de oamenii care au rămas. Prima aceasta reprezintă primii bani pe anul acesta. Oamenii merită din plin această primă, mai ales că se lucrează în condiții foarte grele”.

Sindicaliștii Metrorex și Consiliul de Administrație al companiei au la sfârșitul lunii noiembrie la un consens și au semnat noul Contract Colectiv de Muncă. Actul a fost înregistrat la ITM. Surse din cadrul Metrorex au precizat pentru Gândul că negocierile au fost foarte dure, cu tensiuni foarte mari.

Contractul Colectiv de Muncă de la Metrorex expirase la 1 octombrie 2024.

În paralel cu negocierea noului CCM, potrivit surselor Gândul, sindicaliștii au avut și următoarele cerințe:

  • condiții mai bune de muncă;
    o mai bună finanțare;
    angajarea de personal;
    asigurări de serviciu și de sănătate.

„În condițiile în care pleacă foarte mulți oameni la pensie, sarcinile acestora sunt preluate de oamenii care rămân. Asta înseamnă muncă în plus, fără mai mulți bani. Presiune mai mare, ceea ce este foarte periculos pentru siguranța călătorilor”, spun sursele Gândul.

Prime Crăciun 2024, sondaj: Beneficiile de Crăciun date angajaților vor consta în anul 2024 în prime în bani, petrecere de final de an cu echipa și tichete cadou

Luna decembrie va fi presărată cu cadouri de la angajatori, iar circa 76% dintre aceștia au declarat că au pregătit pentru angajații lor beneficii de sărbători, conform datelor unui sondaj realizat de eJobs și Up România.

O proporție de 79% dintre companii vor păstra obiceiurile din anii trecuți le vor oferi angajațiilor prime în bani,  40,7% vor face petrecere cu echipa, aproximativ 33,3% dintre angajatori vor oferi tichete cadou, 28,4% coșuri cu produse specifice de sărbători, 18,5% zile libere suplimentare, iar 2,5% tichete de vacanță, potrivit unui comunicat de presă.

„Ordonanţa-trenuleţ” loveşte bugetarii. Salarii, sporuri şi angajări, îngheţate din 1 ianuarie 2025

Circa 40,7% vor face petrecere cu echipa, aproximativ 33,3% dintre angajatori vor oferi tichete cadou, 28,4% coșuri cu produse specifice de sărbători, 18,5% zile libere suplimentare, iar 2,5% tichete de vacanță.

„Beneficiile de Crăciun, poate mai mult decât cele de Paște, au devenit un obicei pe care angajatorii încearcă să îl păstreze chiar și în anii mai dificili din punct de vedere economic. Cu toate că primele în bani rămân principalul beneficiu oferit, vedem, de la an la an, mișcări de poziții între celelalte. Spre exemplu, anul acesta sunt mai des menționate decât în anii trecuți petrecerile cu echipa, tichetele cadou sau zilele libere suplimentare”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul platformei de recrutare eJobs.

Cu toate acestea, 16% dintre angajatorii respondenți nu au avut un buget alocat, iar pentru 8% dintre aceștia încă nu a fost luată o decizie finală.

În ceea ce privește valoarea pachetului oferit, circa 28% dintre angajatorii participanți la sondaj au declarat că au la dispoziție un buget cuprins între 200 și 400 de lei, circa 22% dintre ei un buget cuprins între 400 și 600 de lei și tot în proporție de 22% peste 1.000 de lei. De asemenea, câte 7% dintre angajatori vor aloca sume cuprinse între 600 și 800 de lei, respectiv între 800 și 1.000 de lei și 6% dintre aceștia au un buget cuprins între 100 și 200 de lei.

La nivel general, 62% dintre angajatori au răspuns că valoarea pachetelor de beneficii pe care le oferă anul acesta a rămas la fel ca anul trecut. Circa 26% au bugete mai mari și doar 5% au alocat mai puține fonduri. Angajatorii au mai fost întrebați în cadrul sondajului și cu cât a crescut valoarea beneficiilor de sărbători. Astfel 4 din 10 angajatori au menționat o majorare a bugetului cuprinsă între 10% și 20%, 3 din 10 dintre angajatori au menționat o majorare a bugetului de peste 20% și tot 3 din 10 angajatori au menționat o majorare de maximum 10% a bugetului.

Se dau 4.050 de lei pentru români. Banii intră pe card sau vin numerar de la 1 ianuarie 2025

„Comparativ cu anii trecuți, vedem o creștere a sumelor alocate pentru cadourile de Crăciun. O parte dintre aceste creșteri a mers către primele în bani, iar o altă parte către beneficiile de tipul tichetelor cadou, pe care le regăsim în număr tot mai mare, de la un an la altul, în componența pachetelor acordate la final de an. Diversificarea acestor pachete se face întotdeauna și în funcție de semnalele pe care le transmit angajații către angajatori. Peste 35% dintre angajatori măsoară nivelul de satisfacție a angajaților cel puțin o dată pe an și aproape la fel de mulți poartă discuții unu la unu cu angajații atunci când simt că este nevoie, lucru care îi ajută să adapteze pachetele de beneficii în funcție de nevoile lor, să le facă mult mai custom și să direcționeze bugetele către platforme de beneficii flexibile”, declară Loredana Vătăvoiu, Marketing& Communication Director în cadrul Up România.

În rândul angajaților, prima opțiune privind beneficiile de Crăciun sunt primele în bani. Acestea au fost menționate de 90% dintre respondenți. Următoarele pe listă sunt zilele libere suplimentare, tichetele cadou, tichetele de vacanță și coșurile cu produse de sezon. Circa 59% dintre participanții la sondaj spun că au primit și anul trecut beneficii de Crăciun și că, în mare parte, angajatorii au fost atenți la dorințele lor. Astfel, cei mai mulți au primit bonusuri în bani, tichete cadou, petreceri cu echipa, coșuri cu produse de sărbători, dar și tichete de vacanță.

Primele în bani și tichetele cadou sunt cheltuite de 9 din 10 angajați în hyper și supermarketuri, Circa 38,6%  dintre aceștia fac cumpărături online, 21,5% dintre angajați cumpără direct de la producători, iar 11% dintre aceștia merg la târguri de Crăciun.

Sondajul realizat de eJobs și Up România s-a desfășurat în luna noiembrie pe un eșantion de 387 de respondenți din rândul angajatorilor și 3.195 de respondenți din rândul angajaților.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul