Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu îi anunță pe proaspeții absolvenți de învățământ, promoția 2024, că există numeroase prime oferite de statul român pentru cei care se înregistrează și își caută sau își găsesc ulterior un loc de muncă. Unele prime sunt de 1.000 de lei, dacă se angajează după o lună, altele ajung până la 12.500 de lei dacă își găsesc job la distanță de domiciliu.
Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă, în raza cărora își au domiciliul, beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării – prime.
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, directorul AJOFM Sibiu, Cosmin Roșu, a precizat că din punct de vedere instituțional, un absolvent de liceu, spre exemplu, este considerat un șomer care nu a lucrat niciodată. Prin urmare, statul român îi oferă numeroase facilități ca să-și găsească un loc de muncă, opțiuni existând foarte multe în județul Sibiu și nu numai.
Bani de la stat pentru elevii şi studenţii care sunt angajați pe perioada vacanţei de vară 2024
”Pe site există o listă întreagă de prime oferite celor care se angajează, cuantumul lor depinde de foarte mulți factori. Ca să vă dau câteva exemple, cele mai comune, aș scoate în evidență prima oferită celor care se înregistrează la AJOFM și își caută loc de muncă cu ajutorul nostru. În acest caz o persoană poate primi 1.000 de lei dacă dupa o lună se angajează.
O altă primă importantă este cea de relocare la schimbarea domiciliului sau a reședinței la peste 50 km distanță. Aici beneficiarul poate primi 12.500 de lei. Există niște condiții pe care oricine este interesat le poate afla dacă vine la noi să se înregistreze sau le poate citi pe site-ul AJOFM”, a declarat Cosmin Roșu, director executiv.
Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:
– actul de identitate;
– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
– Curriculum Vitae;
– declarație pe proprie răspundere- privind starea de sănătate (se completează la sediul angenţiei);
– acord de utilizare a datelor cu caracter personal(se completează la sediul angenţiei).
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
”Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj care se acordă în cazul în care nu a reușit să se încadreze în muncă în termenul menționat sau nu au fost admişi într-o altă formă de învăţământ”, mai informează oficialii AJOFM Sibiu.
În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.
În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.
Alte informații privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ se pot obţine atât de la sediul AJOFM Sibiu cât şi de pe sunt afişate pe site-ul instituției www.sibiu.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj şi venituri de completare