Prime „de austeritate”: Bonus de 3.000 de lei pentru aceşti angajaţi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că Guvernul lucrează în continuare la pachetul fiscal-bugetar iar în câteva zile va fi pus în transparență. Între timp, dezmăţul financiar continuă în companiile de stat.
Alina Costache
08 sept. 2023, 17:49
Prime

O mare parte a salariaților din Complexul Energetic Oltenia ar putea să beneficieze de un bonus consistent de anul viitor. Acestea sunt legate în mare măsură de deciziile luate de guvernanți în perioada următoare. Un ultim anunț venit din partea Guvernului vizează acordarea voucherelor de vacanță în cunatum mai mare. Valoarea acestora este legată de salariul minim pe economie. Planul autorităților centrale este creșterea etapizată în următoarele luni a salariului minim pe economie, la 3.300 de lei în prima etapă, respectiv la 3.700 de lei brut în etapa a doua.

Marcel Ciolacu exclude eliminarea voucherelor de vacanţă în sectorul bugetar. Le vor pierde doar angajaţii cu salarii de peste 8.000 de lei
La Complexul Energetic Oltenia valoarea unui voucher de vacanță este egală cu nivelul brut al salariului minim. Prin urmare, la Complexul Energetic Oltenia este de așteptat să crească cuantumul tichetului de vacanță. Propunerea este însă ca de tichete de vacanță să beneficieze numai bugetarii cu un salariu net de maximum 8.000 de lei. O mare parte a angajaților din Complexul Energetic Oltenia au leafa sub acest nivel.

Anul acesta, toți angajații din Complexul Energetic Oltenia au beneficiat de vouchere de vacanță. Valoarea unui tichet de vacanță la Complexul Energetic Oltenia pentru acest an este de 3.000 de lei, printre cele mai mari din țară. Se anunță încă două creșteri în etape în ceea ce privește salariul minim pe economie, la 3.300 de lei și 3.700 de lei brut.

Ce salarii au minerii care îşi riscă viaţa în carierele din Oltenia. Miron Cozma: „Voi face plângere la DNA”

Șefii Complexului Energetic Oltenia (CEO) au admis faptul că ajutoarele de stat primite până acum au ajutat societatea să obțină chiar profit.

În anul 2022 a fost obținut profit, iar în 2023 se conturează din nou indicatori pozitivi în ceea ce privește profitul. În conturile companiei au intrat însă sute de milioane de euro în ultimii ani. Nu toți banii din ajutorul de stat au fost folosiți pentru plata certificatelor de CO2. Astfel, au mai rămas sume folosite de companie pentru alte tipuri de cheltuieli. Acest lucru a fost recunoscut chiar de către fostul manager al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, actual director al Direcției Ofertare-Vânzare din compania energetică.

Dacă nu ar fi existat obligativitatea achiziției certificatelor de CO2, compania ar fi fost pe profit. Ne-au mai rămas bani din ajutoarele primite și au contribuit la profit.”, a declarat public Daniel Burlan. El este de părere că și anul 2023 se poate încheia cu profit pentru CEO.

A primit peste un miliard de euro ajutoare de stat
CEO a beneficiat până acum de peste un miliard de euro ajutoare financiare de la stat, în baza unui Plan de restructurare și decarbonare aprobat de către Comisia Europeană. Planul propune închiderea de grupuri energetice pe bază cărbune și de cariere miniere, precum și investiții noi în grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice.

În baza avizului CE, România va putea acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro, până în 2026. Banii vor fi utilizați în principal pentru plata certificatelor de CO2.

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde EUR (13,15 miliarde RON). Măsura va permite societăţii să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung”, transmite CE.

„Planul de restructurare prezentat de România şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilităţii pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat. Sprijinul public este însoţit de garanţii pentru a asigura că denaturările concurenţei care s-ar putea produce sunt reduse la minimum şi că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanţă cu Pactul verde european”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, după aprobarea Planului de restructurtare a CEO.

Statul trebuie să renunțe la 20% din acțiunile de la CEO
Comisia a evaluat planul de restructurare şi ajutorul de restructurare în conformitate cu Orientările privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare, care permit o intervenţie a statului într-o întreprindere aflată în dificultate financiară numai în anumite condiţii, impunând în special ca întreprinderea să realizeze un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, ca aceasta să contribuie la costul propriei restructurări, ca denaturarea concurenţei să fie limitată şi ca măsura să contribuie la un obiectiv de interes comun, scrie gds.ro.

Comisia a constatat că ajutorul este adecvat, deoarece abordează atât problemele de lichiditate ale societăţii, cât şi pe cele legate de solvabilitate. În special, Comisia a constatat că România va fi remunerată în mod corespunzător pentru ajutor. În acest sens, remuneraţia statului va fi realizată prin câştiguri nete pozitive preconizate, care vor face să crească valoarea participaţiei publice în CE Oltenia, şi prin cesionarea până în 2026 a cel puţin 20 % din acţiunile deţinute de stat, astfel cum se prevede în planul de restructurare.

Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporţional, contribuţia proprie a societăţii şi a investitorilor de pe piaţă la costurile de restructurare preconizate ridicânduse la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR), jumătate din această contribuţie constând în noi finanţări din partea unor investitori privaţi şi a unor instituţii financiare acordate în condiţii de piaţă.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9