PRIME DE CRACIUN 2017: Un cadou, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, oferit de șefi este întotdeauna bine venit și apreciat, fie că vorbim de bani sau produse. Dacă în trecut, foarte mulți bugetari beneficiau de aceste compensații, astăzi puțini sunt acei care se mai pot bucura de acest cadou din partea Moșului.
La Constanța, doar câteva instituții sunt darnice cu angajații. De exemplu, cea mai mare primă o primesc angajații Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu“. Aceștia își vor îngroșa portofelele, înainte de Crăciun, cu… 1.500 de lei. „Conform contractului colectiv de muncă, aceasta este prima“, spune directorul Bogdan Artagea. Directorul Oil Terminal nu a putut fi contactat, însă, potrivit unor surse, și anul acesta angajații companiei se vor bucura de prime în valoare de peste 1.000 de lei. Printre norocoși se numără și angajații Administrației Canalelor Navigabile. Aceștia vor primi aproximativ 400 de lei, spune directorul Daniel Georgescu, „în funcție de rectificarea bugetară“ . Lucrătorii din cadrul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa vor primi, cel mai probabil, ca și anul trecut, tichete în valoare de 250 de lei. Directorul Marin Dima spune că, deocamdată, nu este un lucru cert, întrucât trebuie să analizeze contractele de muncă.Și angajații CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanța primesc prime. Valoare? Directorul Valeriu Ionescu ține la secret. „CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanța va acorda prime de Crăciun angajaților în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă, valabil în prezent. Potrivit CCM vor beneficia de prime de Craciun toți angajații companiei“, a transmis, prin intermediul biroului de presă, directorul general al CNAPM, Valeriu Ionescu. Angajații CERONAV beneficiază de prime de Crăciun, însă, din fondul de asistență socială, vor primi, pentru copii, suma de 150 de lei. Dacă în anii trecuți, Autoritatea Navală Română își premia angajații, anul acesta, ei nu vor primi nici un ban, întrucât, în contractele de muncă, nu este prevăzut acest lucru, spune directorul Liviu Cazan.
Posta Romana va acorda cadouri in bani in valoare de 3,6 milioane de lei cu ocazia sarbatorilor de Craciun catre aproximativ 24.000 de angajati, din care sunt exclusi cei cu posturi de conducere, au precizat pentru HotNews.ro oficialii companiei. ‘Vorbim despre un gest modest de apreciere fata de angajatii nostri care depun zilnic eforturi pentru Posta Romana, in conditii dificile de munca. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionam ca acest venit suplimentar se adreseaza angajatilor cu salariul pana la si inclusiv mediu pe economie’, a transmis conducerea operatorului postal.
O parte dintre angajații Direcției Venituri din cadrul Primăriei municipiului Arad sunt nemulțumiți de modul în care au fost împărțite primele de Crăciun. Mai mulți nemulțumiți se plâng de faptul că banii au fost distribuiți inegal, în condițiile în care nu ar fi vorba despre prime pentru performanță.
„Mie personal, mi se pare injust că fondul de prime pentru Crăciun este împărțit în mod selectiv. Mi s-ar părea normal ca toată lumea să primească aceași sumă, la fel cum s-a întâmplat la Primărie. Nu de alta, dar Crăciunul trebuie sărbătorit de toată lumea. Sigur, se poate premia și performanța, iar atunci fiecare primește în funcție de modul în care îi este evaluată activitatea”, a declarat unul dintre angajați pentru glsa.ro.
Un altul recunoaște că diferențele nu sunt foarte mari, fiind vorba de doar câteva sute de lei, dar afirmă că nu înțelege criteriile în funcție de care s-a făcut departajarea.
„Nu este vorba de prime mari și nici diferențele nu sunt imense. Din câte știu, se acordă prime între 500 și 800 de lei, dar nu știm care este principiul de departajare. Dacă în Primărie se dau prime egale, aici șeful face tot timpul selecția”, mai spune un altul. Pentru unii, întreaga tărășenie nu înseamnă decât „o supărare care ar fi putut să fie evitată, acum, când se apropie Sărbătorile de Iarnă”, în timp ce alții nu simt „decât un gust amar”.
Pe de altă parte, Pavel Neamțiu, directorul Direcției Fiscale, susține că modul în care au fost repartizate primele a fost stabilit de șefii de serviciu și că, personal, i se pare normal ca fiecare să primească o recompensă, la sfârșit de an, în funcție de cât a muncit și în funcție de salariul pe care îl are.
„Fiecare șef de serviciu a împărțit primele în funcție de munca depusă de angajați. De altfel și în Primărie s-a procedat la fel. Este vorba despre prime de performanță. Unul a muncit mai mult anul trecut, altul mai puțin, unul are salariul mai mare, altul mai mic. Nu poți să dai aceeași primă unui angajat care are un salariu brut de 37 de milioane de lei vechi și unuia care are 23 de milioane și fac aceeași muncă. În plus diferențele sunt între 100 și 200 de lei”, a declarat Pavel Nemțiu.
Acesta a ținut să precizeze că numărul celor care au primit prima minimă este unul mic.
„Primele sunt cuprinse între 500 și 900 de lei. Toată lumea a primit și sunt puține cazuri în care s-a dat 500 de lei. Eu personal nu am intervenit, fiecare șef de serviciu știe cum să gestioneze situația din serviciul pe care îl conduce”, a încheiat Neamțiu.
Cei peste 200 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui vor primi prime de Crăciun în valoare de 150 de lei fiecare, constând în tichete de masă. Banii provin de la sindicatul SAJ, iar sumele sunt cele mai mari acordate până acum.
Bucurie mare la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Salariații vor primi tichete de masă în valoare de 150 de lei de fiecare angajat reprezentând prime de Crăciun. Însă, banii nu provin de la administrație, ci de la sindicat, din cotizațiile strânse în cursul anului.
”Anul trecut, de exemplu, și de Paști anul acesta, valoarea primei a fost de 100 de lei. Acum vom da câte 150 de lei la cei 212 salariați, membri de sindicat, pentru că ne permite bugetul”,ne-a declarat vicepreședintele Sindicatului SAJ Vaslui, Dan Ungureanu.
Tichetele de masă vor ajunge la salariați în cursul săptămânii viitoare, după ce acestea vor fi tipărite în regim special