Toţi angajaţii visează că vor primi prime de Crăciun în 2022. Cei mai mulţi angajaţi din România vor beneficia de tichete cadou de Crăciun.
„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei: (i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”, stabilește Codul fiscal.
Biletele de valoare se pot oferi doar pe suport electronic. Aici intră și tichetele cadou.
Nu doar că vorbim de impozit 0, în limita acestei sume, ci și de scutirea de contribuții, potrivit avocatnet.ro.
Sunt şi cazuri în care angajatorii preferăsă acorde prime de Crăciun sau de anul nou în bani, bonusuri în bani. În cazul primelor oferite cu ocazii speciale există şi un regim fiscal special. Dacă definim primele ca fiind niște sume de bani oferite în diverse contexte sau cu diverse scopuri, atunci cele oferite de Crăciun se încadrează în prevederile de mai sus. Astfel dacă suma oferită ca primă de Crăciun se încadrează în limita de 300 de lei, atunci beneficiază de un regim fiscal preferențial, adică banii sunt scutiţi de plata contribuţiilor. Dacă prima de Crăciun acordată unui angajat depăşeşte 300 lei, atunci se reţin taxa la fel ca în cazul unui salariu.
O altă formă de recompensarea a angajaţilor este al 13-lea salariu. În acest caz nu există scutiţi de taxe, căci banii se taxează exact ca orice alt venit salarial. Pentru angajatori, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli se încadrează ca fiind deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.