PRIME DE PAŞTE. Companiile din România apelează tot mai des la tichetele cadou pentru a-și răsplăti angajații, astfel că cifrele legate de acestea cresc de la un an la altul. Cererea pentru astfel de tichete a crescut cu 40% faţă de anul trecut şi aduc şi o serie de beneficii fiscale angajatorului. Încă de la 1 ianuarie 2016 când noua legislație a intrat în vigoare, tichetele cadou sunt scutite de impozit pentru valori până la 150 de lei, putând fi acordate atât salariaţilor, cât şi copiilor minori ai acestora.
TICHETE CADOU DE PAŞTE. Astfel, un salariat cu doi copii minori poate primi tichete cadou de Paște în valoare de 450 de lei, pentru care va fi scutit de impozit, iar compania este scutită de contribuţii sociale şi patronale. Valoarea rezultă din cei 150 de lei aferenţi lui şi alţi 150 de lei pentru fiecare copil. Similar, un soţ şi o soţie care lucrează la aceeaşi companie şi au un copil minor pot primi tichete cadou în valoare totală de 600 de lei: 150 de lei pentru fiecare adult (300 de lei) şi câte 150 de lei pe care îi va primi fiecare adult pentru copil (300 de lei). Salariaţii fără copii minori primesc şi ei câte 150 de lei scutiţi de impozit şi de contribuţii.
„Acordarea de tichete cadou aduce certe avantaje pentru angajatori şi oferă o mare libertate angajaţilor de a achiziţiona ce îşi doresc dintr-o varietate de produse şi servicii”, a spus Elena Pap, director general Up România.
Potrivit România TV, unii patroni preferă să-şi răsplătească angajaţii prin oferirea de coşuri cu bunătăţi, prime în bani, zile libere sau chiar vacanţe. Cererile pentru vacanţe sunt în general cu destinaţii în România (litoral, munte sau balneo). Sunt şi angajatori care îşi trimit angajaţii în străinătate. Anul acesta este un motiv în plus de bucurie pentru că vacanţa de Paşte este mărită cu o zi. Vinerea Mare a fost declarată oficial zi nelucrătoare.
TICHETE CADOU DE PAŞTE. O tendinţa accelerată de acordare a acestor tichete s-a văzut în special la IMM-uri care au văzut că acest model de stimulare a angajaţilor funcţionează la companiile mari şi foarte mari cu rezultate directe asupra productivităţii.
Numărul companiilor care au acordat avantaje salariale de tipul tichetelor de masă sau cadou a crescut cu 27% în 2016 faţă de 2015, conform datelor Up România.
Această indică o atenţie tot mai mare a angajatorilor pentru fidelizarea şi motivarea propriilor angajaţi. Companiile care au apelat în 2016 pentru prima dată la acest sistem de recompensare provin cu prioritate din zone precum Bucureşti-Ilfov (26%), Centru (15%) şi Nord-Est (12%).