Prime de sărbători. Şi anul acesta la stat primele sunt destul de generoase de sărbători, în special în rândul companiilor din transporturi şi din energie.
Spre exemplu, Compania Națională Aeroporturi București oferă prime de sărbători de 2.500 de lei, deşi transportul aerian a înregistrat prăbuşiri masive de venituri în pandemie.
Complexul Energetic Oltenia, consacrat pentru datoriile uriaşe la bugetul de stat, oferă prime de 1.400 lei angajaţilor.
Alte instituţii preferă în schimb să mărească salariile. Spre exemplu, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere majoreză lefurile cu până la 10%, în funcţie de veniturile salariatului.
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a explicat zilele trecute că unele companii de stat vor majora salariile, dar o vor face din economiile lor.
Situaţia nu este la fel de roz în mediul privat. Antreprenorii nu vor mai acorda anul acesta de Sărbători prime şi cadouri angajaţilor, prioritatea acestora fiind să nu-şi piardă afacerile.
„Principala dorinţă a antreprenorilor a fost să păstrez locurile de muncă şi competitivitatea firmelor.
Vor acorda prime în acest an sectoarele care au fost pe plus, pe creştere, cum ar fi comerţul online, IT-ul construcţiile şi cu siguranţă cei cărora le-a mers bine în acestă perioadă”, a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, potrivit Antena3.
Sectoarele lovite de pandemia COVID au renunţat complet la astfel de atenţii, confirmă furnizorii de cadouri corporate care au observat deja o scădere semnificativă a numărului de comenzi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„S-a simţit o scădere pentru că aceste companii nu prea s-au mai dus spre a oferi cadouri partenerilor şi scăderea a fost undeva la 10%”, spune Ana-Maria Neagu, Director Vânzari Corporate Ciocolaterie.