Prime Paşte 2024. S.-au dus vremurile când majoritatea angajaţilor primeau bonusuri consistente de sărbătorile pascale sau măcar un cozonac, o sticlă de vin şi un pacheţel de dulicuri pentru familiile cu copii. Cu toate acestea, încă există firme şi comanii de stat care oferă prime consistente de Paşte.
Noul Contract Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor va intra în vigoare în cel mai scurt timp, după ce liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un numitor comun în ședința de miercuri. Chiar dacă sindicaliștii au solicitat o creștere a veniturilor în valoare de 1450 de lei, acest lucru nu s-a întâmplat, minerii și energeticienii trebuind să se mulțumească doar cu 1200 de lei brut, ceea ce nu este puţin.
De asemenea, o altă problemă care a prelungit aceste negocieri a fost aceea a plăților compensatorii, reprezentanții salariaților dorind 40 de astfel de plăți, însă s-a stabilit ca doar 24 de salarii să fie acordate angajaților companiei în caz de concedieri colective.
În urma negocierilor dintre părți, au fost stabilite următoarele:
– indexarea salariilor în sumă fixă cu 1200 lei/brut/salariat;
– 200 de lei/brut/salariat fond de armonizare/promovare;
– introducerea sporurilor/adaosurilor în salarii;
– tichete masă 35 de lei/zi/norma lunii/ salariat;
– prima acordată pentru anul 2024 cu ocazia sărbătorilor pascale 3000 de lei/brut/salariat;
– transport maxim 60 km pe sens/ traseele stabilite prin contractele comerciale;
– salarii compensatorii acordate în cazul concedierilor colective, maxim 24 de salarii brute înscrise în CIM, minim 1 salariu brut înscris în CIM, în funcție de numărul de ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
– salarii compensatorii acordate în cazul concedierilor individuale, între 1 și 8 salarii brute înscrise în CIM;
Contractul Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor urmează să fie depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, iar dacă inspectorii nu vor descoperi probleme, atunci actul va începe să-și producă efectele.
Prime Paşte 2024. Cadoul in numerar de 300 lei este asimilat veniturilor din salarii și nu se include în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contribuțiilor sociale obligatorii.
Potrivit art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile, in întelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere/adopție, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de muncă sau in regulamentul intern.
Prime Paşte 2024. În cazul cadourilor în bani și/sau in natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depașește 300 lei:
(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Prime Paşte 2024. Prin urmare, sumele in numerar în sumă de 300 de lei/persoană acordate cu ocazia Paștelui nu sunt impozabile. Atenție, însă, dacă societatea dorește să acorde si tichete cadou, se depăseste valoarea de 300 de lei, astfel că tot ceea ce se acordă peste plafon devina sumă impozabilă sub aspectul impozitului pe venit si al contribuțiilor sociale. În plafonul de 300 de lei/persoană se includ sumele acordate în numerar și valoarea tichetelor cadou (cumulat nu trebuie să depășeasca 300 de lei/persoana).