Prime Paşte 2025: Sărbătorile Pascale din 2025 aduc nu doar momente de relaxare și tradiții, ci și beneficii pentru angajați. În funcție de companie, salariații din România vor primi bani, tichete cadou, coșuri cu produse specifice sau chiar zile libere suplimentare.
Când primesc românii alocațiile, ajutoarele sociale și indemnizațiile înainte de Paști
Prime Paşte 2025 .Peste 70% dintre angajatorii români vor oferi beneficii extra salariaților cu ocazia sărbătorilor pascale. Cele mai frecvente forme de recompensare includ:
Ce valoare au primele de Paște în 2025?
Sumele acordate angajaților variază în funcție de bugetul fiecărei companii. Majoritatea angajatorilor oferă prime cuprinse între 201 și 400 de lei per angajat. Alte categorii de beneficii financiare includ:
100 – 200 de lei – acordați de aproximativ 17% dintre angajatori.
401 – 600 de lei – aproape 15% dintre firme oferă astfel de prime.
601 – 800 de lei și peste 800 de lei – mai puțin frecvente, dar acordate de anumite companii.
Un exemplu de primă consistentă vine de la Dacia Mioveni, unde angajații vor primi 2.614 lei brut, din care 2.000 de lei vor fi acordați în avans, înainte de Paște. Această primă este destinată salariaților care au contract de muncă activ în luna aprilie 2025.
Prime Paşte 2025. Angajatorii care acordă tichete cadou cu ocazia sărbătorilor pascale au, din acest an, un plafon mai mare pentru care nu plătesc impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, respectiv de 300 lei față de 150 lei, cât a fost până la finalul lui 2021. Acest plafon este valabil atât pentru tichetele cadou acordate salariaților, cât și pentru cele oferite copiilor salariaților.
Codul Fiscal stabilește că tichetele cadou până în valoarea de 300 de lei, acordate de firme strict salariaților lor, nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii dacă sunt acordate cu ocazia Paștelui, Crăciunului sau a altor sărbători similare altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor, pe lângă celelalte ocazii, respectiv de Ziua Femeii (8 martie) pentru salariate sau Ziua Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.
Concret, angajatorii care dețin fonduri pot acorda tichete cadou în valoare maximă de 300 lei fiecăruia dintre salariați și în cuantum de 300 lei pentru fiecare copil al salariaților, fără a plăti dările la stat pentru ele.
Cuantumul de 300 lei reprezintă plafonul maxim netaxabil, angajatorii pot acorda salariaților lor sume mai mici de atât sau mai mari, urmând ca pentru cele din urmă să plătească impozitul și contribuții pentru valoarea care depășește 300 lei. Totodată, angajatorul are libertatea să decidă dacă oferă tichete cadou doar salariaților, doar copiilor salariaților sau ambelor categorii.
Dacă angajatorul are printre salariați ambii părinți ai unui copil, fiecare dintre părinți trebuie să primească tichete cadou, nefiind prevăzută nicio excepție în această privință. Astfel, dacă decide să ofere tichete cadou și salariaților, și copiilor lor de 300 lei, angajatorul va ajunge să dea unei familii cu un copil ai cărui părinți sunt angajați în aceeași companie suma de 1200 lei în tichete cadou, acționând legal. Dacă procedează altfel, angajatorul ar putea fi acuzat de discriminare.
Pentru a evita atât diferențele dintre salariații cu copii, inclusiv situațiile cu ambii părinți angajați în aceeași firmă, și cei fără copii, cât și discuțiile care pot apărea între colegi sau chiar salariați și angajator, este utilă stabilirea modalității de acordare a beneficiilor extrasalariale, unde sunt încadrate și tichetele cadou, în regulamentul intern, document ce trebuie luat la cunoștință de fiecare dintre angajați.
Reamintim că tichetele cadou pot fi acordate și salariaților care au funcția de bază la altă firmă, singurele excepții de dublă acordare fac referire la tichetele de masă și la cele culturale.
Dacă firma a cumpărat tichete cadou pe hârtie până la data de 1 februarie 2022, le va putea acorda pe acestea salariaților, ele putând fi folosite până la data expirării înscrise pe ele. Însă dacă tichetele cadou au fost cumpărate după această dată, ele vor fi acordate doar pe card.
Important de reținut este că, pe finalul anului trecut, a apărut interdicția firmelor de a mai acorda tichete cadou și altor persoane decât propriilor salariați. Schimbarea adusă de OUG 130/2021 este cu atât mai importantă cu cât amenda pentru nerespectarea ei se ridică la usturătoarea valoare de 35.700 lei.
Minivacanța de primăvară 2025 vine cu 8 zile libere în lunile aprilie și mai. Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic pică în aceeași zi: duminică, 20 aprilie.
Primăvara anului 2025 vine cu vești excelente pentru români: două minivacanțe în lunile aprilie și mai, ocazia perfectă pentru relaxare cu familia și prietenii.
În acest an, românii se vor putea bucura de Paște de patru zile libere, începând de pe 18 aprilie (Vinerea Mare) și până luni, 21 aprilie, a doua zi de Paște.
Când pică Paștele în 2025. Câte zile libere vor avea angajații și când începe vacanța elevilor
Pentru elevi, vacanța de primăvară este chiar mai generoasă și se extinde între 18-27 aprilie, conform structurii anului școlar.
Primăvara anului 2025 vine cu vești excelente pentru români: două minivacanțe în lunile aprilie și mai, ocazia perfectă pentru relaxare cu familia și prietenii.
A doua parte a minivacanței de primăvară vine la doar 11 zile distanță, odată cu Ziua Muncii, pe 1 mai, care în 2025 cade într-o zi de joi. Guvernul a decis să declare și vineri, 2 mai, zi liberă pentru bugetari, creând o punte cu weekendul de 3-4 mai.
Având în vedere că Ziua Muncii (1 Mai) pică într-o zi de joi, Guvernul a decis ca ziua de vineri, 2 mai, să fie liberă pentru salariaţii din sectorul public. În acest sens, românii se pot bucura în voie de încă patru zile libere, luând în calcul și zilele de 3 și 4 mai, care pică sâmbăta și duminica.
Alte zile libere 2025:
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 – 9 iunie (duminică și luni) – Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 și 26 decembrie (joi și vineri) – Crăciunul