UPDATE: Cozi lungi de aşteptare şi defectarea unor aparate de vot au afectat marţi, în prima parte a zilei. Unele dintre cele mai mari probleme au avut loc în Georgia, un stat în care are loc un scrutin cu privire la postul de guvernator foarte disputat. Alegătorii s-au plâns că au fost nevoiţi să aştepte până la trei ore pentru a vota.
La o secţie de votare de la Snellville, în Georgia, peste 100 de persoane s-au odihnit cu rândul, stând pe scaun şi pe podea, în timp ce-au aşteptat la coadă mai multe ore.
O alegătoare a declarat că aproximativ 24 de persoane care veniseră să voteze au plecat din cauză că era prea mare coada.
La o secţie de votare de la Atlanta, alegători au aşteptat – în ploaie – la o coadă formată în jurul clădirii.
Ofcialităţile au prezentat o serie de explicaţii cu privire la întârziere. Între altele, ei au acuzat operatori că nu s-au prezentat la secţie şi supraaglomerarea maşinilor.
UPDATE: Toate cele 50 de state şi Washington DC au ieşit la vot. Specialiştii susţin că actualul vot ar putea intra în istorie prin numărul mare al prezenţei la vot în alegerile parţiale, de la mijlocul mandatului preşedintelui american din ultimii 50 de ani.
După ora 6 dimineaţa, electoratul poate să înceapă să voteze. Votul de marţi este foarte important pentru preşedintele de la Casa Albă, acest vot arătând dacă electoratul este mulţumit de activitatea preşedintelui la jumătate de mandat şi este crucial pentru preşedinte.
Dacă Trump va ieşi învingător din acest „test”, el va putea să îşi impună fără probleme deciziile sale pentru Statele Unite. În caz contrar, dacă republicanii pierd majoritatea în Congres, programul de guvernare al lui Trump nu şi-ar mai putea impune eventalele decizii în faţa opoziţiei.
În joc sunt 435 de locuri în Camera Reprezentanţilor și o treime din Senat (35 de locuri), 36 de posturi de guvernator și o multitudine de alegeri locale.
Este prima ocazie pentru americani de a vota de la victoria de șoc a lui Donald Trump, în 2016, în alegerile prezidențiale. Țara a fost umbrită de cel mai grav masacru antisemit din istoria Statelor Unite ale Americii, când 11 peroane au murit în Pittsburgh, dar şi de scandalul coletelor cu bombă distribuite către personalități democratice, actori şi foşti preşedinţi ai SUA, potrivit Reuters.
Sondajele de opinie sunt favorabile democraţilor din Camera Reprezentanţilor şi în Parlament în timp ce republicanii fac eforturi pentru a menţine sau chiar pentru a întări majoritatea actuală din Senat (51-49).
La ora actuală, potrivit sondajelor, democraţii sunt favoriţii pentru a obţine o majoritate în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii vor să îşi întărească poziţiile dobândite până acum.
În mod tradiţional, aceste alegeri la mijloc de mandat prezidenţial sunt defavorabile partidului care ocupă Casa Albă.
Preşedintele american se laudă şi cu o „economie sănătoasă” a SUA, dar şi cu lupta împotriva imigraţiei clandestine, în ciuda scandalurilor privind ridicare de ziduri la graniţă împotriva migranţilor.