Guvernul a aprobat fondurile pentru „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”. Este vorba despre o finanțare de 241 de milioane de lei pentru monitorizarea cu brăţări electronice.
„A fost aprobată HG pentru aprobarea notei de fundamentare pentru proiectul de investiţii „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”. Este un proiect care se finanţează din fonduri publice şi care depăşeşte 240 de milioane de lei”, a anunţat ministrul de Interne Lucian Bode.
„Anul trecut a fost promulgată 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, lege pentru a cărei aplicare este obligatorie parcurgerea mai multor etape.
Potrivit acestei legi, Poliţiei Române îi revine o parte însemnată din atribuţii, numărându-se printre cei trei actori responsabili cu dezvoltarea şi administrarea acestui sistem informatic de monitorizare, alături de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi de STS”, a mai spus ministrul de Interne.
Lucian Bode a precizat că implementarea mecanismului de monitorizare electronică presupune pe lângă existenţa cadrului normativ, crearea unei infrastructruri constând în sisteme informatice, aplicaţii şi echipamente de comunicaţii.
„Sistemul de monitorizare va permite asigurarea protecţie victimelor violenţei domestice şi tragerea la răspundere a agresorilor”, a mai spus Lucian Bode.
Promovarea acestui act normativ subsecvent constituie baza pentru demararea procedurilor de achiziţie în vederea dotării corespunzătoare a Poliţiei Române cu echipamente şi infrastructură hardware şi software, precum şi cu dispozitive electronice de supraveghere. Valoarea aprobată din HG este de 241 de milioane de lei, TVA inclus, a mai spus Lucian Bode.
Pentru început, proiectul pilot se va întinde pe o perioadă de patru ani şi va cuprinde într-o primă etapă verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse pentru ordinele de protecţie provizorii, respectiv ordinele europene de protecţie. Proiectul va fi implementat în Bucureşti şi alte două judeţe, dintre care unul aflat la distanţă, aproape de graniţa României, a mai explicat ministrul.
„După ce realizăm aceste achiziţii, vom operaţionaliza în trei judeţe, printre care şi Municipiul Bucureşti, acest proiect pilot. Încă nu am luat o decizie. Sunt mai mulţi factori care vor concura la o decizie. Vrem să avem, pe de o parte, judeţe cu un număr ridicat de astfel de situaţii, în acelaşi timp vrem să vedem şi cum ne descurcăm şi cu semnalul în zone îndepărtate. Vom lua cu siguranţă un judeţ de la graniţa României”, a mai spus Bode.
„Va asigura infrastructura hardware şi software aferentă sistemului informatic, respectiv componentele acestuia şi asigurarea necesarului de dispozitive electronice de supraveghere. Din perspectiva asigurări resurselor bugetare, am alocat sumele în bugetulul MAI pentru anul 2022. Astfel, suma prevăzută este de 32 de milioane care va asigura pentru început achiziţia a 964 de kituri de monitorizare şi a infrastructurii hardware şi software.
Pentru următorii trei ani până în 2025, efortul bugetar va include achiziţia unui număr de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electornică.
Am încredere că prin operaţionalizarea acestei infrastructuri de monitorizare se creeză un mecanism eficient şi necesar care va contribui la limitarea violenţei domestice”, a mai explicat Lucian Bode.
În primii ani, proiectul pilot va viza doar persoanele care au ordin de protecție, urmând ca ulterior să fie vizate și persoanele aflate în arest la domiciliu sau cei eliberați condiționat.
MInistrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că primele brăţari electronice ar putea ajunge în România în a doua parte a anului 2022. „Estimăm luna octombrie”, a completat Lucian Bode.