Primele date EXIT POLL. Se pare că pe primul loc în rândul preferinţelor românilor în materia de parlamentari se situează PSD cu un procent de 31%, urmat apoi de PNL cu 28% şi USR cu doar 14%. Rezultatul corespunde informaţiilor culse până în ora 14:00. Poţi vedea AICI cum evoluează votul de azi.
Potrivit sondajului Politico (publicație americană cu sediul la Bruxelles) , PSD ar fi obţinut 31%, PNL 28%, USR-PLUS 14%, AUR 6%, PRO ROMÂNIA 5%, UDMR 5%, PMP 5%.
De altfel este cunoscut faptul că cel mai important electorat al PSD votează la primele ore, deși epidemia de coronavirus a generat o prezență scăzută a românilor la vot.
Până la această oră, la nivel național, au votat 3.068.942 de români, ceea ce înseamnă o prezență totală la urne de 16,82%. La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot înregistrată la aceeași oră era de 20,23%, cu aproape 4 procente mai mult decât în acest an, scrie PS News.
Departajarea se face local, pe fiecare circumscripție electorală (județ, București și Diaspora). Autoritățile electorale stabilesc pe fiecare circumscripție un coeficient electoral.
Acesta se calculează împărțind numărul total de voturi exprimate în circumscripția respectivă la numărul de deputați, respectiv de senatori care vor reprezenta în Parlament județul respectiv. Numărul de parlamentari pentru fiecare circumscripție este stabilit dinainte, pe criteriul reprezentativității: un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Coeficientul electoral rezultat din această împărțire este unul întreg, fără rotunjirea zecimalelor în sus sau în jos.
Apoi, fiecărui partid i se repartizează atâtea mandate de deputați și de senatori de câte ori coeficientul electoral al circumscripție se include la voturile exprimate pentru lista de deputați, respectiv de senatori.
De exemplu, dacă un partid a primit 100.000 de voturi în București pentru lista de candidați la Senat, iar coeficientul electoral al Bucureștiului este 25.000 pentru Senat, de pe lista respectivă vor merge în Senat primi 4 candidați (100.000 împărțit la 25.000 egal 4).
În cazul candidaților independenți, pentru a prinde mandat în Parlament ei trebuie să obțină cel puțin atâtea voturi cât este coeficientul electoral din circumscripția unde au candidat. În exemplul de mai sus, ar trebui ca un candidat independent să obțină minimum 25.000 de voturi, cât e coeficientul electoral.