Minerii nu au luat primă de Paște în acest an. “Indiferent de ce spun unii sau alții, unii rău intenționați, alții, poate, în necunoștință de cauză, alții și puțin frustrați, cel puțin vreo 2-3 îi știu eu, până la urmă, situația stă așa, am reușit să reîntregim fondul de salarii pe anul 2025 cu primele 4 luni, luându-ne salariile întregi, am reușit să păstrăm valoarea tichetului de masă la 35 de lei, să nu fie tăiat la 18 lei, cum spunea unul sau altul. Am reușit să păstrăm valoarea voucherului de vacanță 3000 de lei, să-l acordăm sub o formă sau alta, în acest an, fiindcă o lege nenorocită, făcută de nimeni din mișcarea sindicală și făcută de alți politicieni, care stabilea un voucher de vacanță la 800 de lei pentru unii și zero lei pentru altul.
Prime Paşte 2025: 2.614 lei pentru români! Când intră banii pe card pentru aceşti angajaţi
Aici, este o amărăciune a mea și rog colegii să nu se supere pe mine, dar în loc să ne bucurăm cu toții că am reușit ca, după negocierea cu directoratul, după discuțiile avute cu domnul ministru Burduja, să câștigăm această diferență de la 800 la 3000 de lei, am reușit să-i convingem să dăm banii colegilor, ne supărăm unii că nu am reușit să dăm acești bani de Paște, așa cum a fost discuția, într-o primă fază, la București”, a precizat Jan Popescu, președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Pentru a recupera tăierea voucherului de vacanță de la 3000 la 800 de lei liderii sindicali din CE Oltenia au negociat cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, să le fie acordată suma pierdută minerilor și energeticienilor. Jan Popescu dă asigurări că angajații CEO vor primi banii, în acest an.
„Împotriva unei prevederi legale nimeni din administrația CEO nu a dorit să se poziționeze altfel și să semneze acordarea acestor bani de Paște, dar lucrul cel mai important e că vom lua acești bani, 3000 de lei, pe care nu-i mai aveam, că-i vom lua de Ziua Energeticianului sau de Ziua Minerului, dar îi vom lua, pentru că asta am negociat. Din păcate, odată ajunși la Târgu-Jiu, colegii care gestionează acest lucru nu au vrut să-și asume această situație și eu îi înțeleg, spun că vor fi buni de plată, dându-ne și un exemplu din 2014, cu o rezervă la economia la fondul de salarii, care a fost împărțită tot așa, și trag cei care au condus compania cu un proces pe rol, pentru că au împărțit acei bani fără documentele puse în ordine, la acea vreme. Dacă este nevoie, în numele colegilor de la CEO care nu și-au asumat acest lucru, să accepte să dăm acești bani înțeleși la nivelul ministerului, la nivelul directoratului, îmi cer eu scuze minerilor și energeticienilor”, adăugat liderul SMEO.