UPDATE: „Ne-au lăsat ăştia un buget găurit. E dificil de făcut această rectificare”, a declarat azi premierul Ludovic Orban. Ordonanţa de rectificare va fi aprobată până la finalul săptămânii, potrivit lui. ” Trebuie să ajungem cu returnarea TVA la zi. La fel şi cu plăţile Casei de Sănătate, pentru că angajatorii au concedii medicale nedecontate de 11 luni. Trebuie să ajungem la zi cu plăţile pentru lucrările de infrastructură. Indiferent că sunt făcute de guvern sau prin PNDL”, a indicat Orban. Întrebat azi de un reporter de unde va tăia, premierul a evitat un răspuns tranşant. „Căutăm să eliminăm cheltuielile care nu se pot face până la finele anului 2019 şi cheltuielile nenecesare. Nu pot să vă spun astăzi detaliile”, a declarat luni Ludovic Orban.
Ministerele Educației, de Interne şi Transporturivor fi primele sacrificate la apropiata ractificare bugetară, prima a guvernului Orban. De aici va lua bani Executivul, urmând să îi redistribuie, în special pentru plata pensiilor şi salariilor, dar şi către administraţiile locale, către Ministerul Muncii, Sănătății și Ministerul Dezvoltării.
Rectificarea bugetară se face pe un deficit care se apropie de 4%.
Potrivit cifrelor obţinute de la guvern, cei mai mulţi bani vor fi tăiaţi de la Educaţie, aproximativ două miliarde lei. De asemenea, de la Transporturi şi Agricultură vor fi luate câte un miliard de lei.
Principalul beneficiar va fi Ministerul Muncii, cu aproape patru miliarde de lei, Sănătatea va primi aproape trei miliarde, în timp ce Ministerul Dezvoltării Regionale va primi peste 1,5 miliarde lei.
PNL a susţinut foarte des în ultima vreme că există probleme cu veniturile supraestimate, anunțate de PSD.
Înainte de a pune bazele rectificării bugetare, premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, au avut mai multe întâlniri cu structurile reprezentative a unităţilor administrativ-teritoriale. La întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), membrii Guvernului au discutat des-pre imposibilitatea de închidere a anului bugetar 2019 pentru 43 de oraşe mici, necesitatea asigurării resurselor financiare pentru plata lucrărilor executate prin programele finanţate prin Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice şi remedierea dificultăţilor în faţa cărora au fost puse oraşele mici şi medii în ultimii ani.
Referitor la rectificarea bugetară, premierul Ludovic Orban a declarat, la finalul săptămânii trecute, că Guvernul vrea să adopte până la sfârşitul lunii noiembrie rectificarea bugetară, el adăugând că „altfel e bai mare” pentru că sunt multe instituţii, atât guvernamentale, cât şi din administraţia locală, aproximativ 20% din total, care nu au bani suficienţi până la sfârşitul anului să-şi plătească salariile şi cheltuielile de funcţionare.