Din ordonanţa DNA reiese că Traian Berbeceanu a refuzat numirea într-o funcţie de conducere a unui poliţist, cerută de procurorul Ioan Mureşan şi s-a ales cu un dosar penal pe numele lui.
Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba, un ofiţer de la BCCO Alba şi un procuror de la PT Alba sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la respectiva infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.
„Așa cum bine știți, nu am voie să comentez ancheta. Pe drum am aflat și eu din presă de începerea urmăririi penale de către structura DNA. Nu pot să o comentez, vreau doar să afirm cu certitudine și dincole de orice dubiu că, încă de la început, de când eram arestat și deținut ilegal, am avut încredere deplină în DNA, așa cum nu vă ascund faptul că am încredere foarte mare și în structurile DIICOT, pentru că am lucrat în mod direct sau indirect cu zeci de procurori din întreaga țară și îi prețuiesc și apreciez pentru profesionalismul lor.
În dosarul DIICOT sunt inculpat. Sunt convins că și dumnealor vor face dreptate. În dosarul DNA am calitatea procesuală de martor, sunt denunțător. Vreau să știți că dosarul acela, spre plăcuta mea surpriză, era deja înregistrat și era în lucru înainte de a ajunge eu pentru prima dată la DNA pentru a denunța faptele prezumtiv infracționale pe care le-am sesizat de-a lungul vremii”, a declarat miercuri Traian Berbeceanu, potrivit hunedoaralibera.ro.
Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.
Tot Mureşan este acuzat că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.
Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.