Premierul Florin Cîţu a oferit primele declaraţii după incendiul izbucnit vineri dimineaţă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, în urma căruia, din ultimele informaţii, au decedat şapte persoane, iar alţi zeci de pacienţi au fost evacuaţi.
„Vreau să transmit condoleanţe rudelor îndoliate de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Am ţinut legătura cu autorităţile ca pacienţii să fie transferaţi la spitalele din zonă.
E de neacceptat să se întâmple astfel de tragedii în spitalele din România.
Este o realitate pe care începând din acest an putem să o modificăm după aproape 30 de ani de zile în care nu s-a făcut aproape nimic pentru sistemul de sănătate
În ceea ce priveşte cauza incendiului, nu mă voi pronunţa în acest moment. Aşteptăm informaţiile şi vom vedea ce s-a întâmplat.
Aşa cum am cerut Ministerului Sănătăţii să pregătească valul patru acum câteva luni, am cerut acea anchetă pentru a vedea cum a fost pregătit valul patru. În acest moment este important ca MS să se uite exact care sunt soluţiile pe termen scurt ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple „, a declarat premierul Florin Cîţu.
„L-am sunat pe Virgil Chiţac, primarul Constanţei, şi am cerut să o demită din funcţie pe doamna manager a Spitalului de Boli Infecţioase.
„Am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele AMCS (Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate) care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare şi era în atribuţiile domniei sale să facă evaluări în ceea ce priveşte acreditările spitalelor din România”
„La Spitalul din Constanţa avem mai multe nereguli, dar am observat că preşedintele AMCS nu a făcut nicio evaluare din momentul în care prelua conducerea. Nu a mers la spitale cu evaluatorii şi s-a bagat doar pe declaraţiile pe proprie răspundere a managerilor de spital”
„Ultimul ordin a fost semnat în decembrie 2020. S-a încheiat acel program. Domnul preşedinte nu a făcut acest lucru”.
„Îl demit pe preşedintele AMCS pentru că este în subordinea SGG şi pot să fac acest lucru. Arată clar că nu şi-a dus la îndeplinire atribuţiile”
„Mă aştept la aceeaşi intransigenţă de la MS sau de la orice alte instituţie care avea atribuţii în pregătirea valului patru şi nu a făcut-o. Vom avea rezultatele anchetei la MS în acest zile, iar cei responsabili vor plăti”
„În continuare aşteptăm informaţii. Ancheta este în derulare”
„Pentru cei care invocă lipsa de bani. Bugetul alocat la începutul anului pentru Sănătate a fost de 58,3 miliarde de lei. La rectificare au mai fost adăugat 4,5 miliarde de lei.
Miercuri am mai adăugat încă 400 de milioane de lei – 70 de milioane s-au dus către secţiile ATI, iar restul pentru medicamente.
S-au alocat în acest an 5,7 miliarde de lei în plus faţă de 2020 şi 10 miliarde de lei mai mult de cât în 2019.
„În ceea ce priveşte Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa, au fost fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care 5 milioane au fost folosiţi anul acesta”
„Bani au existat, dar se pare că nu au fost folosiţi cum trebuie”
„În 2017, ISU Constanţa a înştiinţat Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, având în vedere că au fost făcute modificări structurale la clădire, e nevoie ca spitalul să obţină avizul de securitate la incendiu. Nici până astăzi spitalul nu a depus cerere de autorizare. Sunt mai multe astfel de nereguli pentru care am cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa”
„Cum voi avea mai multe informaţii, nu voi ezita să cer ca cei care sunt responsabili, nu au pregătit valul patru aşa cum am cerut, să răspundă în faţa cetăţenilor şi bineînţeles cu funcţia”
Citeşte şi: Florin Cîţu, prima reacţie după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa
Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Pacienţii sunt evacuaţi, unii chiar pe geam. De asemenea, mai mulţi pompieri au intrat în clădire şi caută victime. Din ultimele informaţii, nouă persoane au murit.
În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.
„Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.
Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.
La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, ai fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.
În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție.
ISU Constanța va prezenta într-o declaraţie de presă situația actualizată.”, a precizat ISU Constanţa într-un comunicat.
Citeşte şi: Spitalele din România, afectate de zece incendii în mai puţin de un an. Val de tragedii în secţiile ATI