Andrei Butaru, preşedintele ANSVSA, spune că la nivelul instituţiei pe care o conduce se va efectua o analiză pentru a se stabili cine a contribuit la escaladarea scandalului privind laptele contaminat cu E.coli, despre care s-a anunţat în mod eronat că ar fi provocat îmbolnăvirea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.
„Se pune problema că noi trebuie să avem stabilitate. Vom analiza foarte bine lucrurile şi unde va fi cazul vor fi schimbaţi oamenii care nu-şi asumă responsabilităţi. Eu, în cadrul ANSVSA, vreau să fim coerenţi în ceea ce facem. Laptele şi produsele lactate din România sunt conforme şi se pot consuma normal, în urma analizelor efectuate în teren şi la Institutul de Sănătate Publică Veterinară. Nu trebuie să panicăm lumea. Vom face o analiză coerentă, oamenii trebuie să-şi asume anumite responsabilităţi. Nu e vorba de plătit poliţe”, a declarat Andrei Butaru la România TV.
Amintim că în urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E.coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală. Declaraţiile aparţin ministrului Agriculturii, Achim Irimescu şi au fost făcute înainte de a se stabili că lotul infestat a fost trimis spre comercializare abia după ce primul copil cu SHU a fost internat în spital.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.
Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, a declarat marţi că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca „ministrul să se fi grăbit să arate” spre firmă.