14.000 de doze de vaccin de la Moderna au ajuns miercuri dimineaţă la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Recomandarea pentru vaccinul de la Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.
În prezent, în Uniunea Europeană sunt disponibile două variante de vaccinuri anti-covid-19: vaccin de la BioNTech – Pfizer şi vaccin de la Moderna. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech – Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul de la Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Citeşte şi: Cine decide dacă vom fi vaccinați anti-Covid cu Pfizer BioNTech sau Moderna
De vineri începe în România a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19. În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 este inclusă populaţia la risc.
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Etapa a doua de vaccinare. Ce afecţiuni sunt considerate cronice
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează următoarele afecțiuni:
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a precizat care sunt meseriile considerate esenţiale, care vor intra în etapa a doua a imunizării, după ce în prima au fost vizaţi lucrătorii din sistemul medical.
Pe lângă vârstnici şi pacienţi cu boli cronice, în etapa a doua de vaccinare vor intra personalul din mass-media, poştaşi, preoţi şi alte persoane care, prin natura meseriei, iau contact cu publicul zilnic.
„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi24. Medicul a mai precizat că această lista a fost transmisă către DSP-uri.
Citeşte şi: Un medic de familie refuză să-şi trateze pacienţii care nu se vaccineaza anti-COVID. Ce spunea LEGEA
Peste 140.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19. 484 au avut reacţii adverse
15.257 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore, potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor.
În total, de la 27 decembrie până în prezent, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech a ajuns la 140.447.
Citeşte şi: Persoanele vaccinate anti-Covid-19 nu vor mai sta în izolare
Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare în ultimele 24 de ore este de 56. Autorităţile precizează că este vorba despre reacții comune și minore, dintre care:
– 20 reacții de tip local;
– 36 reacții generale.
În total, 484 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 la nivelul centrelor de vaccinare începând din 27 decembrie 2020 au prezentat reacții adverse, dintre care:
– 193 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 291 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);
„O reacție este în curs de investigare”, se mai arată în comunicatul Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Citeşte şi: Florin Cîţu, demers către Comisia Europeană: Cere încă 8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer