Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns la Bucureşti. Duminică începe vaccinarea oficială în cele 10 centre de vaccinare

Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns sâmbătă la Bucureşti. Serul va fi depozitat în condiţii speciale la Institutul "Cantacuzino" din București, de unde vor fi transportate ulterior la centrele regionale din țară. Vaccinarea anti-COVID-19 va începe duminică dimineaţă în zece centre medicale din Bucureşti şi din ţară. Primul român care se va vaccina anti-COVID-19 este un cadru medical.
Alina Andrei
26 dec. 2020, 08:16
Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns la Bucureşti. Duminică începe vaccinarea oficială în cele 10 centre de vaccinare

Primele doze din vaccinul anti-COVID-19 au ajuns la Bucureşti. Ele vor fi depozitate în condiţii speciale la Institutul Cantacuzino din Capitală, iar ulterior vor fi distribuite către 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

„În momentul în care va ajunge în depozit la noi, vor urma procesele de recepție, după care va fi depozitat în congelatoarele noastre, la temperaturi foarte joase, de -75 de grade. Ulterior acestui proces, va urma procesul de livrare către centrele regionale din țară, din cadrul spitalelor militare. Necesarul de doze de vaccin care va fi administrat pacienților va fi gestionat de centrele de vaccinare din țară”, a eplicat Janina Varodin, farmacist la Institutul „Cantacuzino”, Centrul Național de Stocare a vaccinului COVID-19.

Transportul cu vaccinuri a fost aşteptat de prim-ministrul Cîţu, şeful DSU Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi de ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

„Aş vrea să mulţumesc tuturor celor din Institut, au muncit şi ieri deşi a fost Crăciunul, au fost aici, s-au pregătit şi astăzi aţi văzut am primit primele doze din vaccin împreună şi aş vrea să accentuez acest lucru, campania de vaccinare începe în acelaşi timp în România ca în acelaşi timp în Europa. S-a muncit foarte mult şi am reuşit să avem totul pus la punct ca să începem în aceeaşi zi când începe toată Europa şi în România campania de vaccinare. Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile de când am aflat de această pandemie, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record va ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă, sper eu. Bineînţeles în completarea măsurilor pe care deja le avem vaccinul vine doar să ajute acest lucru”, a spus premierul Florin Cîţu, prezent la Institutul Cantacuzino.

El a precizat că duminică începe campania de vaccinare oficial, se va face primul vaccin, acum au sosit  primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze .

”România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că va avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie, iar în ceea ce priveşte informaţiile care trebuie să ajungă la populaţie, OUG 63 (n.r. – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare) o să fie completată pentru a continua şi cu această campanie vaccinare în mass-media”, a completat Florin Cîţu.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a  declarat vineri, la Vama Nădlac, că este un moment istoric, vedem lumina de la capătul tunelului, dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat.

 

Unde vor ajunge cele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

Vaccinarea începe duminică în zece spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook. Voiculescu a prezentat şi lista unităţilor medicale care vor primi prima tranşă din vaccinul anti-COVID-19.

„Vaccinurile din această tranșă vor fi exclusiv pentru personalul din spitalele de faza 1 (conf. OMS 555/2020):
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
5. Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova
7. Iași – Spitalul de Boli Infecțioase
8. Maramureș – Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Timișoara”, a scris Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România. Arafat: „Asistăm la un moment istoric, dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat”

Prima tranșă simbolică de vaccinuri va fi urmată de o a doua, până la finele anului, când sunt așteptate încă 150.000 de doze de vaccin.

 

Alexandru Rafila, sfaturi importante pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID. În ce boli este contraindicat vaccinul anti-COVID-19

Alexandru Rafila spune că persoanele care au o mică răceală se vor putea vaccina împotriva coronavirusului, precum şi cele care au fost deja infectate cu covid-19.

Alexandru Rafila: O simplă răceală nu contraindică vaccinarea

”Există foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea, discutăm de boli acute, de boli febrile, dar doar dacă aceste boli febrile sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea, chiar şi  persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.

Singura problemă care e legată nu de o contraindicaţie absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecţiuni şi la care vaccinul ar produce mai greu un raspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă  câteodată la ele rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Referitor la cei care suferă de boli autoimune, Rafila le recomandă să consulte medicul înainte să se vaccineze anti-covid.

”Se pot consulta cu medicul care îi tratează în mod curent pentru că aceste boli autoimune sunt tratate în mod cronic cu diverse medicamente, dar acest vaccin, spre deosebire de altele clasice, care conţin adjuvanţi, nu conţine aşa ceva şi este pur şi simplu o mică porţiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală, deci nu discutăm de adjuvanţi sau substanţe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun.

Mai degrabă la persoane care manifestă alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauţie, dar nu trebuie excluse nică măcar acele persoane de la vaccinare, desigur dacă doresc”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.

Citeşte şi Vaccinul antiCovid ajunge în România. Raed Arafat si echipa au plecat să astepte la Arad camionul cu dozele

Medicul a recomandat celor care au trecut deja prin boală, să facă şi ei vaccinul.

”Da, se pot vaccina (cei care au avut deja COVID-19 – n.r.), nu există în momentul de faţă o precizare exactă, dar sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecţiei până la momentul vaccinării pentru că e bine să lăsăm şi ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii, să se producă, iar ulterior, administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea obţinută prin infecţie.

Un interval de 2-3 luni după infecţie poate fi luat în calcul pentru vaccinare”, a mai spus medicul.

Alexandru Rafila a precizat că se va vaccina şi el, însă în luna martie-aprilie  deoarece tocmai a trecut prin boală şi doreşte mai întâi imunizarea naturală.

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Adevărata salată de boeuf, mici secrete. Unde greșesc multe gospodine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Coaliția de guvernare stabilește data alegerilor prezidențiale după decizia Curții Constituționale
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă