Nicușor Constantinescu a declarat, marţi, că elicopter implicat în tragedia din Mamaia a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinaţia lui era să salveze vieţi omeneşti din România şi Bulgaria, conform programului transfrontalier.
Şeful CJ COnstanţa l-a acuzat pe secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, că a schimbat destinaţia acestui elicopter. „Din păcate, destinaţia acestui elicopter a fost schimbată de către domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinaţia contractului şi s-a întâmplat nenorocirea pe care aţi văzut-o. Ăsta este adevărul pe care nu vrea nimeni să-l spună (…) Am refuzat să predau în 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să îşi asume cineva responsabilitatea schimbării destinaţiei. Eu, Nicuşor Constantinescu, nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinaţia elicopterului, care este România-Bulgaria, care este configurat, pregătit„, a susţinut preşedintele CJ Constanţa.
El a mai spus că atunci când a fost preluat de SMURD elicopterul avea flotoare, care i-ar fi putut permite să aterizeze pe apă, iar acum nu mai are.
În replică, Raed Arafat, a declarat la România TV că destinaţia elicopterului SMURD era cea de „intervenţie medicală şi salvare”.
„Dacă citim proiectul Transfrontalier prin care s-a achiziţionat elicopterul, aflăm că destinaţia aparatului de zbor este cea de intervenţie medicală şi salvare. Din acest punct de vedere nu există niciun dubiu legat de destinaţia elicopterului. Avea echipamentele medicale, avea tot„, a explicat Raed Arafat.
Cât despre flotoare, secretarul de stat a precizat că elicopterul nu le avea montate atunci când a fost preluat de MAI. „Elicopterul, când a fost preluat de MAI pentru operare, nu avea montate pe el flotoarele conform afirmaţiilor colegilor de la Aviaţie. Montarea flotoarelor se face în mod deosebit dacă elicopterul intervine în larg, dacă iese pe mare. Elicopterul neavând aceste dotări suplimentare pe el, nu era destinat să iasă în larg şi nu urma să primească misiuni ca să iasă în larg. Făcea misiuni pe uscat. Aici trecea peste un lac, asta nu înseamnă că trebuia să aibă flotoare„, a mai spus Raed Arafat.
Oficialul a mai delarat că cei din conducerea interimară a CJ COnstanţa au hotărât să dea elicopterul Inspectoratului de Aviaţie pentru a opera în structura SMURD.
La bordul elicopterului SMURD prăbuşit se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.
Toate cele patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului în lacul Siutghiol, iar operaţiunile de căutare şi salvare a acestora au durat peste 12 ore.
CITEŞTE ŞI: Fiica pilotului mort în accidentul de la Constanţa, mesaj CUTREMURĂTOR pe Facebook