Primele imagini cu blana ursului Arthur. Jurnaliştii de la PrimaTv au obţinut primele imagini cu blana ursului împuşcat de prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein în timpul unei partide de vânătoare.
Blana ursului Arthur ar fi ajuns la o tăbăcărie din Târgul Secuiesc. Aceasta ar urma să fie transportată în Austria, unde îşi are reşedinţa controversatul prinţ Emanuel von und zu Liechtenstein.
Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.
Ministrul Mediului, Barna Tanczos (UDMR), a explicat că prinţul avea un permis de intervenţie, pentru a împuşca un alt urs. Animalul pentru care avea derogare era considerat unul problematic, însă era un exemplar mult mai mic.
Ursul Arthur era considerat, însă, un trofeu. Dintr-un maxim de 600, marele urs brun ucis avea 593 de puncte.
Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a împuşcat marele urs Arthur, a declarat că nu vrea să se implice în „niciun fel” de discuţie pe această temă.
„Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, a spus prințul austriac, potrivit Mediafax.
După izbucnirea scandalului privind uciderea marelui urs brun, ministrul Mediului a afirmat miercuri că nu s-ar hazarda să spună că un urs e cel mai mare sau cel mai mic, însă a recunoscut că nu este un cunoscător al domeniului vânătorii.
„Eu nu sunt un specialist, nu sunt vânător, nu cunosc nici măcar modalitatea în care se acordă acest punctaj, dar din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urs peste 600 de puncte. Dar astăzi, în România, neexistând vânătoare, este practic imposibil să compari doi urși și să spui care este cel mai mare. Pentru că această comparație se putea face în momentul în care exista vânătoare și se comparau trofeele, după vânătoare. Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat ministrul.
Cât despre sancţiunile aplicate pentru braconarea unui exemplar de urs, Barna Tanczos a explicat că în cazul în care un animal este ucis fără respectarea legii, sancţiunea este de 30.000 de euro, iar urmărirea penală va scoate la iveală dacă se întrunesc condițiile pentru faptă penală.