Imagini uluitoare cu Icoana Nașterii Domnului din Catedrala Națională, după îndepăratrea schelelor. La patru ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale, lucrările la pictura interioară a lăcașului de cult avansează tot mai mult.
Citește și Salt extrem cu parașuta, în Catedrala Mântuirii Neamului. Imagini revoltătoare / Reacția BOR (VIDEO)
Recent, schelele din absida de sud a Catedralei Naţionale au fost demontate și pentru prima dată, Icoana Naşterii Domnului a putut fi admirată în toată splendoarea ei, transmite Agenţia Basilica a Patriarhiei Române, care a dezvăluit în premieră imagini cu scena care a fost finalizată încă din luna mai.
Scena Nașterii Domnului a fost realizată în mozaic din sticlă de Murano şi piatră naturală de echipa pictorului Daniel Codrescu.
Icoana a fost finalizată integral și are o dimeniune impresionantă de 178 de metri pătraţi. Mai mult, compoziţia picturii urmează stilul bizantin de reprezentare a temei, având-o în centru, în faţa grotei, pe Maica Domnului, alături de Pruncul Hristos înfăşat şi pus în iesle.
Potrivit Basilica, în acest moment au loc lucrări de reverificare la corpul clădirii Catedralei Naţionale şi în ansamblul arhitectural.
De asemenea, au loc lucrări de pictură la Arcul Triumfal, care se vrea finalizat până la finalul anului 2022.
Mai mult, lucrările de pictură continuă în plan descendent, în absida sudică, cu premontajele registrului aflat imediat sub scena Naşterii Domnului. În acest sector vor fi realizate şapte icoane care ilustrează cronologic scene din viaţa Mântuitorului: Întâlnirea Sfintei Fecioare Maria şi Sfintei Elisabeta, Recensământul lui Quirinius, Întâmpinarea Magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea pruncilor şi Întâmpinarea Domnului.
Totodată, atelierul de pictură se concentrează pe finalizarea proiectului iconografic al turlei mari, care ar urma să înceapă anul viitor. Suprafaţa de pictură de aici are aproximativ 2.830 metri pătraţi. Se estimează că lucrările se vor întinde pe o perioadă de aproximativ un an.
Printre scenele iconografice reprezentative spaţiului turlei mari se află icoana Mântuitorului Pantocrator, registrele puterilor cereşti reprezentate de Tronuri, Heruvimi, Serafimi, Domnii, Stăpânii, Puteri, Începătorii, Arhangheli şi Îngeri. În acest spaţiu este prevăzută reprezentarea iconografică a registrului Sfinţilor Proroci, urmat de registrul Sfinţilor Apostolilor, al Liturghiei Îngereşti şi registrul Sfinţilor Cuvioşi, Ierarhi şi Apostoli.