Primele imagini cu momentul exploziei de la muzeul din Olanda. Polițiștii olandezi au făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă.
Camerele de supraveghere din zonă au surprins momentul în care trei persoane ajung în faţa muzeului Drents din Assen, la ora locală 03:45. În imagini se vede cum pun un dispozitiv exploziv în peretele muzeului, iar după câteva secunde zidul explodează și tâlharii reușesc să intre în muzeul care găzduia tezaurul dacic.
Muzeul Drents din Assen găzduia expoziţia ”Dacia! Regatul aurului şi argintului”, expoziție ce urma să se încheie duminică 26 ianuarie 2025 și care cuprindea elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești.
Piesele erau expuse în vitrine securizate, care au fost sparte cu ajutorul baroaselor. Hoții au furat unele dintre cele mai valorease bijuterii ale dacilor: coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice.
„Este o zi neagră pentru Muzeul Drents şi pentru Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Măsurile de securitate erau în regulă, aşa cum ar trebui să fie într-un muzeu, din ceea ce ştim. Ei bine, totul arată acum precum un mic câmp de luptă”, a declarat Harry Tupan, directorul muzeului Drens, potrivit observatornews.ro.
Deși clădirea era una nouă, dotată cu sisteme de siguranță de ultimă generaţie, hoții au reușit să jefuiască muzeul în mai puțin de trei minute. Nu existau agenţi de pază pe timpul nopţii.
„Au ales calea cea mai scurtă, să intre direct în sala de expoziţie. +05.05 Are toate sistemele de securitatea în ceea ce priveşte supravegherea audio, video şi prin senzori. La aceste expoziţii au luat măsuri speciale de întărire a securităţii, în sensul asigurării intrărilor şi ferestrelor cu grilaje suplimetare. Muzeul era conectat la poliţie”, a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu.
Explozia a fost atât de puternică încât ferestrele clădirilor din apropiere au fost făcute țăndări.
„Toate instituţiile abilitate au fost notificate şi există o colaborare transfrontalieră. Chiar doresc să transmit o solicitare către MAE pentru a realiza o celulă de criză. Aceste obiecte au o valoare inestimabilă pentru patrimoniul nostru”, a declarat ministrul Culturii, Natalia Intotero.
În urmă cu aproape 20 de ani, brăţările dacice se vindeau pe piaţa neagră cu până la jumătate de milion de euro.