Iniţial, autorităţile nu au făcut public numele închisorii în care sirianul îşi va petrece următoarele 21 de zile în carantină, înainte de a fi încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă, cel mai probabil Jilava, însă ulterior s-a aflat că acesta va fi dus la Rahova, informaţie confirmată şi de conducerea închisorii.
Omar Hayssam a fost mutat din arestul poliţiei la penitenciar. Cel mai probabil, Hayssam a fost încarcerat la Rahova sau Giurgiu, pentru perioada de carantină, înainte de a fi transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă, cel mai probabil la Jilava.
„În cursul acestei zile, condamnatul Omar Hayssam a fost transferat dintr-un Centru de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Române într-o unitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Reamintim faptul că, acesta s-a aflat, din data de 19 iulie a.c., în custodia Poliției Române, fiind introdus într-un Centru de Reținere și Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă în iunie 2010, la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism în octombrie 2012 și la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni în noiembrie 2012”, se arată în comunicatul IGPR.
ANP a anunţat ulterior că Hayssam a fost dus la Penitenciarul Rahova, unde va rămâne cel puţin 21 de zile, cât durează perioada de carantină. „Persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate Hayssam Omar se află în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova, începând de astăzi, 23 iulie 2013. După îndeplinirea procedurilor de primire în unitate, acesta va fi cazată într-o cameră cu profil de carantinare-observare, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.
Marţi, Omar Hayssam ar fi trebuit să se prezinte la Tribunalul Bucureşti, unde se ceruse arestarea sa preventivă într-un dosar de înşelăciune şi delapidare, însă sirianul nu a compărut în faţa instanţei, avocaţii săi solicitând amânarea cauzei din lipsă de procedură la citarea inculpatului.
În faţa instanţei, procurorii au susţinut că Hayssam a fost citat atât la Arestul Capitalei, cât şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care au răspuns, însă, că inculpatul nu este în custodia lor.
Ulterior, IGPR a anunţat că nu a afirmat niciodată că Hayssam se află în Arestul Capitalei, ci a comunicat că este într-un centru de reţinere şi arest. Purtătorul de cuvânt al IGPR, Raluca Seucan, a declarat, pentru Mediafax, că luni a telefonat un grefier şi a spus că vrea să îl citeze pe Hayssam, dar că nu a fost transmisă nicio citaţie.
„Această persoană a întrebat dacă Omar Hayssam este în Arestul Poliţiei Capitalei şi i s-a răspuns că nu. Persoana care a sunat a spus că doreşte să îl citeze şi i s-a răspuns să o facă, însă în cele din urmă nu s-a transmis nicio citaţie”, a arătat Seucan, precizând că relaţii despre persoanele aflate în detenţie nu se dau prin telefon.
Raluca Seucan a mai spus că Poliţia Română nu a afirmat niciodată că Omar Hayssam s-ar afla în Arestul Poliţiei Capitalei, ci a comunicat că este într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Poliţia Capitalei au comunicat Tribunalului Bucureşti că „nu se ştie locul în care se află” Omar Hayssam, astfel că acesta nu a putut să fie adus marţi la instanţă pentru judecarea dosarului în care procurorii DIICOT îl acuză de înşelăciune şi delapidare.
La începutul şedinţei de judecată a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anunţat că la dosar, în urma unor demersuri făcute luni de Tribunalul Bucureşti în vederea citării lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP şi Poliţiei Capitalei, cele două instituţii au remis răspunsuri prin care arată că „nu se ştie locul în care se află” sirianul.
În acest context, avocaţii inculpaţilor au cerut amânarea judecării cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam.
Instanţa a stabilit două termene, respectiv unul în 31 iulie, când se va judeca propunerea de arestare făcută de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam şi a fratelui său Mohamad în acest caz, iar un altul pe fond, în 9 septembrie.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţa purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.
Inspectoratul General al Poliţiei Române arăta, vineri, că Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune.
Ulterior, în aceeaşi zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.
Omar Hayssam ar fi trebuit să fie adus, marţi, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea unui dosar al său în care procurorii DIICOT îl acuză de înşelăciune şi delapidare şi în care au solicitat arestarea preventivă a acestuia.
Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul său, Mihai Nasture şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.