Nava spaţială Cassini ajunge între planeta Saturn şi inelele sale. Sonda spaţială va face miercuri prima incursiune în spaţiul strâmt dintre planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum, anunţă NASA pe site-ul ei oficial. Pentru siguranţa misiunii, sonda Cassini îşi va activa un scut în formă de farfurie, cu diametrul de 4 metri. Cercetătorii de NASA nu se aşteaptă ca în această regiune să existe particule mai mari decât firele de tutun, însă nicio măsură de precauţie nu este prea mult pentru prima incursiune în apropierea lui Saturn.
Datele colectate vor fi folosite pentru a verifica mărimea şi densitatea particulelor aflate în spaţiul dintre planeta Saturn şi inelele sale. Din cauza felului în care este orientată antena sa, sonda va întreruoe contactul cu Terra în timpul acestei incursiuni.
– 11:34 a.m. 26 apr: În timp ce trece de la nord spre sud deasupra planetei Saturn, sonda Cassini îşi va orienta timp de 14 minute scutul de protecţie în direcţia din care vin particulele din inelele lui Saturn, pentru a-şi proteja instrumentele de măsură şi sistemele de funcţionare.
– 12 p.m. 26 apr: Sonda Cassini traversează planul inelelor lui Saturn şi colectează date. În acest moment, contactul cu Terra este întrerupt.
– 9:50 a.m. 27 apr: Prima oportunitate de a restabili contactul cu sonda, prin intermediul antenei cu diametrul de70 m de la Goldstone, California.
– 10:30 a.m. 27 apr: Sunt aşteptate primele imagini surprinse de Cassini în timpul traversării zonei dintre planeta Saturn şi inelele sale.
Nava spatiala Cassini este celebrată de Google printr-un Doodle. Pământul surprins în imagini de sonda Cassini, printre inelele lui Saturn, pare doar un corp ceresc minuscul. În prezent, sonda se află într-o misiune, începută din 2004, în care analizează planeta Saturn, ce se află la peste 1,35 miliarde de kilometri de Pământ.
Cassini a fost lansatăacum 20 de ani, în 1997.