Primele mărturii din audierile cu uşile închise, în vederea destituirii lui Donald Trump

Democraţii dezvăluie primele mărturii din audierile cu uşile închise în ancheta în vederea destituirii lui Trump.  avertizorul de integritate care s-a aflat la originea scandalului ucrainean este pregătit să răspundă unor întrebări scrise ale republicanilor.
Iulian Tudor
05 nov. 2019, 16:00
Primele mărturii din audierile cu uşile închise, în vederea destituirii lui Donald Trump

Democraţii din Congresul american au publicat transcrierea unor audieri cu uşile închise ale unor oficiali de rang înalt, audiaţi în cadrul anchetei în vederea destituirii preşedintelui Donald Trump, în timp ce Casa Albă depune eforturi să încetinească procedura, relatează AFP.

Denunţând o ”mascaradă”, dacă nu o tentativă de ”lovitură de stat” potrivit cuvintelor lui Donald Trump, Casa Albă a refuzat să coopereze cu investigaţiile opoziţiei.

Patru oficiali de rang înalt de la Casa Albă au ignorat, în acest context, convocările la audieri luni. Considerând aceste absenţe o tentativă de ”obstrucţionare” a Congresului, democraţii au reafirmat că aceste audieri ar putea susţine dosarul unei inculpări („impeachment” în engleză) a preşedintelui.

Ei au publicat în paralel, luni, primele mărturii făcute cu uşile închise după deschiderea la 24 septembrie a unei proceduri explozive de destituire a lui Donald Trump – şi anume ale fostei ambasadoare americane la Kiev Marie Iovanovici şi ale fostului consilier al secretarului de Stat american Mike Pompeo Michael McKinley, care a demisionat la începutul lui octombrie.

Într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în iulie, Donald Trump a criticat-o pe diplomată, deja rechemată la Washington. ”I se vor întâmpla lucruri”, spunea şeful statului.
În această convorbire telefonică i-a cerut miliardarul republican lui Zelenski să ancheteze cu privire la unul dintre rivalii săi democraţi, Joe Biden.

Citeşte şi Lui Trump îi place să vorbească despre baseball, şi nu despre procedura de destituire din Congres

Convinşi că deţin, prin această cerere, dovada unui ”abuz de putere”, democraţii s-au angajat pe calea periculoasă a unei anchete în vederea unui „impeachment” în Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari. Procedura a luat o nouă amploare odată cu aprobarea, la 31 octombrie, a unei rezoluţii ce autorizează audieri publice. Acestea urmează să înceapă ”în curând”, a anunţat luni preşedintele Comisiei Informaţiilor, Adam Schiff. Până atunci, democraţii urmează să publice şi alte mărturii, foarte aşteptate, în alte audieri cu uşile închise.

Marţi urmau să fie publicate declaraţiile lui Kurt Volker, fostul emisar special al Statelor Unite pentru Ucraina, şi ale ambasadorului american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland.

În cazul în care Camera inferioară a Congresului aprobă prin vot inculparea lui Donald Trump, şeful statului urmează să fie judecat în Senat, unde majoritatea republicană care-i este larg loială face improbabilă destituirea miliardarului.

Trump a declarat din nou, luni, că discuţia sa cu Zelenski este ”ireproşabilă”. ”Nu există niciun motiv să se cheme martori pentru a mi se analiza cuvintele şi sensul lor”, a scris el pe Twitter. Trump cere totodată ca avertizorul de integritate să fie convocat la audieri în Congres şi ca identitatea să-i fie dezvăluită.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Alimentul delicios care te scapă de colesterolul mărit. Se consumă o linguriță, în fiecare zi, iar beneficiile sunt uimitoare
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Vremea se schimbă într-un mod neașteptat. Pregătiți-vă pentru următoarele zile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Tanczos Barna: România nu poate dezvolta doar Bucureștiul
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România