Primele măsuri luate după uciderea ursului Arthur. După izbucnirea scandalului privind uciderea marelui urs brun, ministrul Mediului a afirmat miercuri că nu s-ar hazarda să spună că un urs e cel mai mare sau cel mai mic, însă a recunoscut că nu este un cunoscător al domeniului vânătorii. „Eu nu sunt un specialist, nu sunt vânător, nu cunosc nici măcar modalitatea în care se acordă acest punctaj, dar din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urs peste 600 de puncte. Dar astăzi, în România, neexistând vânătoare, este practic imposibil să compari doi urși și să spui care este cel mai mare. Pentru că această comparație se putea face în momentul în care exista vânătoare și se comparau trofeele, după vânătoare. Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat Tanczos Barna.
„Am modificat ordinele de derogare, astfel încât totul să fie mult mai clar. Intervenția să se desfășoare în maxim 15 zile și să se facă de către Asociația care se ocupă de zona respectivă (…) Foarte pe scurt: turiștii străini nu vor putea veni în România la vânătoare”, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a mai precizat că trofeul ursului Arthur va rămâne în România. „Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii (prințul – n.r.). Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a declarat Tanczos Barna.