Primele disensiuni între PNL şi PDL, aflate în pline negocieri privind o fuziune, sunt legate de demisia de onoare a lui Traian Băsescu.
Liberalii susţin demisia de onoare a lui Traian Băsescu în urma scandalului Bercea Mondial-Mircea Băsescu şi vor propune în plenul comun de miercuri propria declaraţie.
‘Va fi o declaraţie politică pe care o vom susţine, doar declaraţie politică fără întrebări’, a anunţat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.
‘PNL cere demisia de onoare a domnului preşedinte Traian Băsescu. Nu este o decizie de moment generată de iniţiativele lui Victor Ponta sau Călin Popescu-Tăriceanu, ei neavând ţinuta morală şi statutul în raport cu justiţia să ceară PNL o atitudine faţă de grava situaţie în care a fost adusă România de familia preşedintelui Traian Băsescu şi dosarele ei penale. Îi cerem demisia de onoare domnului Traian Băsescu pentru că suntem consecvenţi cu milioane de români care ştiu cine este acesta şi s-au exprimat prin vot răspunzând la întrebarea: Merită Traian Băsescu să fie preşedinte al României sau nu?’, se arată în declaraţia PNL.
PNL propune PROPRIA DECLARAŢIE în care cere DEMISIA de onoare a lui Traian Băsescu
Democrat-liberalii boicotează însă şedinţa de miercuri. Grupurile reunite ale PDL din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât, marţi, să nu participe la plenul comun.
„Parlamentarii PDL consideră că întreg demersul este în fapt o mascaradă politică pusă la cale de Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta pentru a se apropia de fotoliul de la Cotroceni. Parlamentarii PDL refuză să gireze acest circ politic, sunt de părere că nu există niciun temei pentru care preşedintele Băsescu ar trebui să demisioneze şi consideră că PSD, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta nu au nicio legitimitate să ceară vreo demisie de onoare”, se precizează într-un comunciat de presă al PDL
Democrat-liberalii consideră că Parlamentul ar trebui să se angajeze printr-o declaraţie să respecte principiul fundamental al statului de drept privind separaţia puterilor în stat, precum şi pe cel potrivit căruia cetăţenii sunt egali în faţa legii, să nu limiteze pe cale legislativă atribuţiile instituţiilor de luptă împotriva corupţiei, să nu obstrucţioneze puterea judecătorească, eliminând pe cale legislativă orice privilegii sau imunităţi, să nu exercite imixtiuni sau presiuni politice de niciun fel la adresa magistraţilor şi să nu aducă prejudicii de imagine puterii judecătoreşti.
„De asemenea, grupurile reunite ale PDL din Camera Deputaţilor şi Senat cer PSD, lui Victor Ponta şi lui Tăriceanu să înceteze atacul ipocrit, demagogic şi politicianist la adresa instituţiei prezidenţiale, lăsând în seama instituţiilor abilitate sarcina aflării adevărului şi a pedepsirii vinovaţilor”, mai arată sursa citată.
Ruptura dintre cele două partide are loc după ce luni, preşedintele Organizaţiei PNL Bucureşti, deputatul Eugen Nicolăescu, anunţa, că la nivelul grupurilor parlamentare al PDL şi PNL, va exista o poziţie comună în cazul în care se va decide o şedinţă a Parlamentarului pentru a cere demisia preşedintelui Băsescu.
„Deocamdată nu există o convocare a Parlamentului, diseară o să fie o şedinţă reunită a Birourilor Permanente. Ca o precizare, să nu mai fie dubii, am decis la nivelul celor două grupuri parlamentare PNL şi PDL că poziţia politică va fi coordonată în Parlament. În consecinţă, după ce vom vedea ce vor hotărî Birourile Permanente diseară, vom vedea dacă va fi plen reunit, cu ce ordine de zi, după care liderii grupurilor parlamentare îşi vor coordona poziţia astfel încât să avem o poziţie comună şi unitară a PNL şi a PDL”, preciza Eugen Nicolăescu.
Tot luni, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, declara luni că grupul senatorilor liberali a decis că va vota în favoarea declaraţiei privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, cerând însă şi includerea unei solicitări privind demisia din funcţia de premier şi a lui Victor Ponta.