Primele paste din făină de greieri sunt produse la Torino de Italian Cricket Farm, prima companie care a solicitat autorizație de comercializare pentru făina de insecte. Pastele au un conținut ridicat de proteine, fiind recomandate cu precădere sportivilor.
UE, care a autorizat utilizarea insectelor ca produs alimentar încă din vara anului 2021, este de părere că insectele comestibile sunt hrana viitorului, deoarece necesită puțină apă pentru a crește și au un impact minim asupra mediului în comparație animalele.
În prezent, 80% din populația lumii consumă în mod regulat insecte. EFSA a certificat faptul că acestea sunt inofensive.
La nivel mondial, există peste 2.000 de specii comestibile, însă Europa a autorizat doar trei specii comestibile: lăcuste, viermi de făină și greieri, potrivit stiridiaspora.ro
Peste 6.000 de tone de proteine de insecte sunt deja produse în Europa și, până în 2030, creșterea sectorului ar putea ajunge la 2-5 milioane de tone pe an, estimează Platforma Internațională de Insecte pentru Alimente și Furaje.
Dieta mediteraneană contracarează și riscul apariției unor boli cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea.
„Deși suntem convinși că cultura noastră alimentară bogată va pierde cu greu spațiu pe piață în favoarea alimentelor pe bază de insecte, este totuși necesară dezvoltarea unei producții UE de proteine pentru hrana animalelor„, spun reprezentanții Confederației Generală a Agriculturii Italiene.
A apărut și în România făina de greieri, mai exact la Baia Mare. Kilogramul de făină de greieri, care este ”BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi, chimicale sau conservanți” costă 96,25 de lei. Acest tip de făină ”se poate adauga la orice rețetă pentru un plus de proteine”, inclusiv în ”smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci”
Citeste si Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri ca aliment. Cum poate fi folosită aceasta
Unii experţi susţin că anumite substanțe din insecte sunt extrem de dăunătoare sănătății.
Biologul Andreea-Cătălina Drăghici, reputat cercetător la Muzeul Antipa, atrage atenția că Alphitobius diaperinus, gândacul de făină, a fost asociat cu probleme de sănătate la oameni. Gândacii produc benzochinone, folosite ca mecanism de apărare, iar chinonele pot fi periculoase pentru sănătatea umană atunci există expunere îndelungată la acestea.
”Poate fi important pentru persoanele cu alergii cunoscute la insecte să evite pe cât posibil expunerea la viermii mici de faină. Studiile arată că afecțiunile cauzate de Alphitobius diaperinus includ simptome de astm, dureri de cap, dermatită, angioedem alergic, rinită și eritem. Expunerea la vapori de chinonă poate duce, de asemenea, la conjunctivită și ulcerații corneene, iar chinonele produse de tenebrionide sunt suspectate a fi cancerigene”, a declarat biologul Andreeea-Cătălina Drăghici pentru Național.