După încetarea grevei din Educație, cadrele didactice din România s-au împărțit în două tabere: unii au decis că e momentul să se întoarcă la ore, alții s-au revoltat și mai tare și au acuzat liderii de trădare. Astfel, unii au ajuns să fie mulțumiți de promisiunile guvernului, alții susțin că angajamentele executivului nu vor rezolva adevăratele probleme din sistem. Pe acest fond, multe cadre didactice, dezamăgite de liderii sindicali, au transmis pe grupurile interne că vor să se retragă din sindicate – deci implicit, să nu mai ia parte la deciziile majore și să mai vireze cotizații.
Pentru a-și păstra membrii de sindicat și pentru a-și exprima recunoștința pentru eforturile din ultimele luni, liderii de organizații sindicale au început să ofere diverse stimulente membrilor. Mai concret, este vorba despre scutirea de la plata cotizației lunare a membrilor care au semnat pentru intrarea în grevă, informează EduPedu.ro.
Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean de exemplu, a luat deja această decizie, pentru membrii care au fost în grevă în perioada 22-31 mai 2023.
Organizațiile sindicale SIIP-FEN Buzău au decis să aloce sume compensatorii participanților la grevă: alocarea unui procent de 25% din salariul de bază, nu mai mare de 500 de lei, pentru personalul didactic și cel auxiliar, alocarea unui procent de 35% din salariul de bază pentru personalul nedidactic. „Se plătesc numai zilele de grevă din luna mai 2023 (…) Compensarea în bani se vaface către membrii de sindicat care au fost în grevă doar trei zile”, au mai transmis sindicaliștii.
Cadrele didactice din România au fost în grevă generală, în perioada 22 mai – 12 iunie, după ce au fost în grevă de avertisment.
Greva din Educație reprezintă un succes parțial pentru profesori. Liderii sindicali susțin că două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat, au anunțat sindicatele: majorarea salarială ar fi între 21 și 31%, precum și includerea în ordonanța de urgență a principiului ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie în noua grilă de salarizare.