Întrebat dacă există un calendar privind primele relaxări, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă, a explicat că deocamdată nu există acest lucru, însă crede că ultima măsură ridicată se va referi la eliminarea purtării măştii în interior sau în spațiile închise.
„Probabil că se va umbla la capacitățile sălilor în care au loc anumite activități, la masca în exterior. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate dacă continuă trendul de scădere a cazurilor și internărilor”, a spus Raed Arafat, conform Mediafax.
La rândul său, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că este recomandat să existe un calendar al măsurilor care vor fi ridicate, în funcție de evoluția datelor.
„Cred că dacă se menține actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situație mult mai bună și vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuși, să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toți, astăzi și a devenit cumva o normalitate, însă nu înseamnă că situația este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidența noastră pentru că fie se testează acasă și nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populație și reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalți”, a spus dr. Gheorghiţă, potrivit sursei citate.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 17 februarie. Puţin peste 15.000 de noi infectări şi 125 de morţi raportaţi în 24 de ore
Totodată, medicul le-a recomandat oamenilor să poarte în continuare măştile de protecţie atât în spaţiile închise, cât și în cele deschise unde există o interacțiune crescută cu alții: „putem evita îmbolnăvirile și implicit decesele. Un singur deces dacă reușim să evităm, cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca și comunitate”.
Întrebat care este orizontul de timp pentru primele măsuri de relaxare, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a răspuns că măsurile de relaxare pot avea impact asupra evoluției epidemiologice, pentru că orice ridicare de restricții favorizează transmiterea, însă ca termen exact ar fi foarte bine să se înregistreze un trend descendent cel puțin 2 săptămâni de acum înainte.