Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022”, se arată în hotărârea CNSU. Noile măsuri şi restricţii urmează să fie discutate în şedinţa de Guvern, iar dacă vor fi adoptate vor intra în vigoare din 8 ianuarie 2021.
CNSU propune Guvernului introducerea obligativităţii de a purta măști chirurgicale sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Restricţiile ar urma să intre în vigoare dacă incidența trece de 1/1000 de locuitori.
„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în Hotărârea CNSU.
Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
În cazul în care incidenţa COVID-19 este peste 1/1.000 de locuitori, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
Aceleaşi reguli sunt propuse şi în cazul cinematografelor, concertelor sau spectacolelor.
De asemenea, se propune ca activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele / localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
De asemenea, se propune ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, să își organizeze şi să desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-22,00.
Anexa la HCNSU nr 1 din 05.01.2022 masuri prelungire HCNSU nr. 1 05.01.2022 prelungire alertaŞtirea iniţială
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți 3.900 de noi infectări cu Covid-19 în România, o creștere semnificativă față de ultimele zile, după efetuarea a 63.510 teste – 20.744 de teste RT-PCR (9.042 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.702 la cerere) și 42.766 de teste rapide antigenice. Este cel mai mare număr de cazuri zilnice de la jumătatea lunii noiembrie. Specialiştii în sănătate publică susţin că în doar doua săptămâni putem avea până la 25.000 de cazuri COVID-19 pe zi şi pun această creştere pe seama răspândirii cu repeziciune a tulpinii Omicron.
„Lucrul acesta a fost anuntat deja de Ministerul Sănătăţii prin vocea unui specialist. Doamna doctor Adriana Pistol ne-a dat trei variante: mai putin, mai mult si cel mai mult sumbra, se anunta ca pana la 15 ianuarie vom avea peste 250.000 de cazuri posibile în toata ţara bineinteles”, a explicat Emilian Imbri, consilierul ministrului Sănătăţii.
„Exista si o veste buna din vestul Europei, nu au inregistrat forme severe de boala, dimpotriva Franta si Marea Britanie numărul de spitalizari a scazut in contextul in care numărul de noi diagnosticati a crescut„, a explicat medicul Radu Ţincu.
Guvernul va prelungi starea de alerta pentru coronavirus. De asemenea, se ia în calcul introducerea unor restricţii pentru limitarea răspândirii COVID-19. Potrivit România TV, masca ar putea redeveni obligatorie in toate spaţiile publice de la interior sau exterior.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a recomandat populaţiei purtarea măştilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile. Alexandru Rafila a spus că măştile chirurgicale şi cele FFP2 ne protejează mai bine decât cele textile de noua tulpină Omicron, care este mai contagioasă decât Delta.
De asemenea, se ia în calcul reintroducerea carantinei de noapte pentru persoanele nevaccinate, dar despre modificarea programului de funcţionare al magazinelor, mai exact acestea să se închidă la ora 21.00, mai anunţă Rom.
Aceste decizii ar putea fi luate în zilele următoare când ar urma să aibă loc o şedinţă a CNSU şi dacă vor fi aprobate vor intra în vigoare din 8 ianuarie, odată cu prelungirea stării de alertă.
„Deja cazurile cresc, important e dacă ajungem la o creștere galopantă. Probabil că în jurul datei de 15 ianuarie vom începe să asistam la o crestere mai rapidă numărului de cazuri. In valul 4 am avut cca 400.000 de îmbolnăviri confirmate.
Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (…) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.