Primele semne ale infectării cu tulpina Omicron sunt durerile în gât asemănătoare anginei sau faringitei, spune profesorul Streinu-Cercel. Un procent foarte mic de pacienţi infectaţi cu tulpina sud-africană ajung să dezvolte forme severe.
„La nivelul studenților, cei care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, a spus prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.
Referitor la apariţia unui val cinci al pandemiei, specialistul este de părere că acesta este foarte posibil atât timp cât românii se expun cu bună ştiinţă şi „se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2”.
„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.
Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot”, a precizat reputatul medic.
Profesorul Streinu-Cercel reiterează faptul că ne putem proteja doar prin vaccinare, prin testare, prin purtarea măştii atât în interior, cât şi în exterior, prin igienizarea corespunzătoare şi frecventă a mâinilor.
„După doi ani de pandemie știm ce avem de făcut. Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.
Citeste si O boală gravă continuă să afecteze copiii și adolescenții, chiar dacă sunt vaccinați
Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt cinci oameni în cameră stam fără mască dacă sunt şase stăm cu mască.
Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, adăugând că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate prezintă același risc de a se infecta, deosebirea fiind aceea că o persoană vaccinată nu va dezvolta o formă severă.