Semne că ești ușor deshidratată
Prima care apare este senzația de sete (poate fi și de foame, însă aceasta îți trece dacă bei apă). Mai departe poți simți gura uscată și lipicioasă, te simți obosită și somnoroasă, deși te-ai odihnit destul noaptea precedentă și nu ai depus efort mare ca să te simți atât de obosită.
Dacă nu te hidratezi după aceste prime semne, pot apărea și amețeli, pielea se simte mai uscată ca în mod normal, te constipi și începe să te doară capul.
Semnele deshidratării severe
În cazuri extreme, simptomele sunt mai grave și e nevoie de atenție medicală urgentă atunci când au loc: pe lângă senzația foarte puternică de sete, nu mai poți micționa, pielea își pierde din elasticitatea obișnuită, cearcănele se văd mai puternic, tensiune scăzută, febră, respirație rapidă, iar în cazurile grave, persoanele deshidratate pot delira, își pot pierde cunoștința și pot muri.
Dacă semnele acestea pot fi confundate cu afecțiuni sau boli, un indicator sigur este culoarea urinei. Dacă nu ai probleme cu rinichii, însă urina este închisă la culoare, atunci în mod sigur trebuie să consumi mai multe lichide.
Când ar trebui să mergi la medic
Ca adult, poți trata singur simptomele unei deshidratări ușoare (primele prezentate). Este de ajuns să bei apă – atenție, nu foarte multă într-un timp scurt, ci puțin câte puțin. Pe de altă parte, dacă simptomele se agravează, trebuie să mergi de urgență la medic sau la spital.
Dacă ești părinte și observi simptomele la copilul tău, îl poți trata de deshidratare însă cu mare atenție. Iar dacă face diaree ce ține mai mult de 24 de ore, vomită, face febră, este mai puțin activ ca de obicei și nu poate să rețină fluidele în corp, atunci trebuie să mergi cu el de urgență la medic.
Sursa: avantaje.ro