Semnalele unor valuri izolate au fost observate într-o mare denumită Punga Mare, la suprafaţa lunii lui Saturn, Titan. Aceste mări nu sunt, însă, făcute dn apă, ci de hidrocarburi precum metanul şi etanul. Aceste există în stare lichidă pe Titan, unde temperatura la suprafaţă este în medie de circa -180 de grade Celsius.
Titan este o versiune mai ciudată a Pământului, scrie BBC News, cu atmosferă şi un ciclu sezonal. Vântul şi ploaia modelează suprafaţa lunii, formând râuri, mări, dune şi coaste. Însă asemănările se opresc aici: munţii şi dunele sunt făcute din gheaţă, în loc de pământ sau nisip precum pe Pământ, iar hidrocarburile lichide ţin locul apei.
Majoritatea lacurilor şi mărilor de pe Titan este concentrată în regiunea polară nordică. O imagine de la polul nord de pe Titan, realizată de sonda Cassini în iulie 2012, arată lumina soarelui care este reflectată de suprafaţa lichidă la fel cum o oglindă reflectă lumina. Dr. Jason Barnes, de la Universitatea Idaho din Moscow, SUA, a folosit un model matematic pentru a afla dacă elementele din imagine sunt valuri.
„Cred că am găsit primele valuri dinafara Pământului”, a spus cercetătorul, care nu a eliminat, însă, din calcul şi alte posibilităţi, precum limbi de pământ noroios care sunt acoperită de maree.
Dacă elementele din imagini sunt valuri, atunci pentru a fi create este nevoie de un vânt de circa 0,75 metri pe secundă. Valurile de pe Titan ar avea doar 2cm înălţime.