Nigel Whitehead, directorul general al BAE Systems, a anunţat că Taranis, pilotat de la distanţă de un fost pilot RAF, a reuşit în august un zbor inaugural de 15 minute. El nu a precizat locul, dar ar fi vorba de Australia, potrivit presei.
Acest demonstrator (laborator zburător) a efectuat mai multe zboruri, de o durată până la o oră, la diferite altitudini şi viteze, a adăugat oficialul în cursul unei conferinţe, fără să ofere mai multe precizări.
Dezvoltat de BAE Systems, cu participarea Rolls Royce, GE Aviation şi QinetiQ, programul a costat până în prezent 185 milioane de lire sterline (aproximativ 220 de milioane de euro). El este finanţat de guvern şi de industriaşi britanici.
Un alt demonstrator al unui avion de luptă fără pilot, Neuron, este dezvoltat sub direcţia Franţei şi Dassault Aviation. El a efectuat primul său zbor public la Istres, în sudul Franţei, în decembrie 2012.
Dassault şi BAE Systems au fost însărcinate în cadrul unor acorduri militare franco-britanice cu efectuarea unor studii privind proiectarea unui nou avion de luptă fără pilot până la orizontul lui 2030.
Nigel Whitehead a anunţat că Taranis „a fost conceput pentru a arăta capacitatea Regatului Unit de a crea un sistem fără pilot care, sub control uman, este capabil să efectueze operaţiuni prelungite de supravaghere, de a repera ţinte, de a colecta informaţii, de a disuada adversari şi de a efectua atacuri în teritoriu ostil”.
Philip Dunne, secretarul de stat de la Ministerul Apărării, a apreciat că acest demonstrator relevă „tehnologia cea mai avansată concepută vreodată şi construită în Regatul Unit”.
Avioanele fără pilot aflate în prezent în funcţiune servesc pentru supraveghere sau lansează uneori rachete în cadrul unor misiuni specifice, dar niciunul dintre ele nu rivalizează cu performanţele avioanelor de luptă.