Un bărbat de 73 de ani din San Casciano Val di Pesa, Italia, a recuperat suma de 18.039 de euro, furată din contul său printr-un atac de tip phishing prin SMS, după o decizie favorabilă a tribunalului din Florența. Secția a treia civilă a instanței a constatat că Poste Italiane (Poșta Italiană oferă și servicii financiare, n.r.) nu a implementat măsuri suficiente de securitate pentru a preveni frauda.
Totul a început pe 18 octombrie 2021, când bărbatul a primit un SMS fals cu sigla Poste Italiane, prin care era îndemnat să acceseze un link pentru a rezolva o presupusă problemă cu contul său bancar. După accesarea linkului, acesta a fost contactat de un pretins operator care, sub pretextul „resetării codului de acces din motive de securitate”, i-a cerut să introducă cardul într-un cititor Postamat, scrie stiridiaspora.ro.
Astfel, infractorii au obținut datele de acces și au efectuat nouă tranzacții succesive, redirecționând banii către obligațiuni poștale de economii. A doua zi, bărbatul a constatat frauda când a încercat să ia legătura cu operatorul fictiv și a găsit contul gol.
Poste Italiane a refuzat să restituie suma furată, ceea ce l-a determinat pe pensionar, asistat de avocatul Pierpaolo Florio, să depună plângere în instanță.
Judecătoarea Elisabetta Carloni a decis că răspunderea aparține companiei Poste Italiane, care ar fi putut preveni frauda prin implementarea unor măsuri suplimentare de securitate, precum dubla autentificare cu cod OTP. „Răspunderea Poste Italiane ar fi fost exclusă numai dacă societatea ar fi demonstrat că a adoptat toate măsurile necesare pentru protejarea clientului”, se arată în sentință.
Sentința a fost consolidată de o decizie anterioară a Curții de Casație, care stipulează că prestatorii de servicii de plată trebuie să implementeze măsuri tehnice adecvate pentru a verifica trasabilitatea tranzacțiilor. Judecătoarea Carloni a exclus orice culpă din partea pensionarului, subliniind că acesta nu a dat dovadă de neglijență în gestionarea datelor personale.
Decizia tribunalului din Florența reprezintă un precedent important pentru cazurile similare de fraudă informatică, atrăgând atenția asupra responsabilității instituțiilor financiare de a adopta măsuri mai stricte de securitate în era digitală.
Sunt probleme mari cu banii clienților la Banca Transilvania sau CEC Bank. O statistică recentă arată că 52% dintre escrocherii au avut loc în perioada aprilie-iulie 2024 şi au vizat premii oferite de magazine online. Cum acționează aceștia?
Se pare că hoţii trimiteau mesaje în care îşi anunţau victimele că au câştigat concursuri false, convingând-le ulterior să acceseze site-uri unde li se solicitau datele bancare şi de identificare personală.
Ulterior, persoanele care picau în plasă rămâneau fără bani în conturi, acestea fiind apoi închise. Și se pare că clienții ING Bank, BT, dar și CEC Bank au fost cei mai afectați.
În acest sens, cele trei bănci au emis avertismente. Clienților le este recomandat să fie atenți la ce mesaje primesc, dar și la ce tip de campanii sunt invitați. De cele mai multe ori fraudele online par credibile.
În realitate însă, atacatorii nu vor altceva decât să pună mâna pe datele persoanele ale clienților, inclusiv cele bancare. Totodată, apelurile primite care par din partea băncilor s-ar putea să nu fie tocmai reale.
Astfel, e bine să rămânem vigilenți și să nu oferit informații strict personale sau bancare necunoscuților. De asemenea, dacă avem dubii mai bine contactăm banca unde avem cont deschis pentru a evita alte posibile probleme.
Ai cont deschis la BRD, BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sau ING? Avertisment pentru toţi deţinătorii de carduri şi aplicaţii online
Majoritatea sucursalelor bancare vor fi închise în zilele de 2, 6 și 7 ianuarie, iar în celelalte zile programul va fi redus, astfel că BRD, BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sau ING le recomandă clienţilor să fie extrem de atenţi la tranzacţiile online. Excepție vor face unitățile care se află în incinta mall-urilor, acestea preluând programul centrelor comerciale.
Băncile recomandă clienților ca, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, înainte de a porni spre surcursale să verifice online programul acestora și le reamintesc că au la dispoziție canalele de online și mobile banking, precum și rețeaua de ATM-uri ce vor funcționa, ca de obicei, 24 de ore din 24. De asemenea, serviciile de call-center ale bancilor vor fi disponibile, în special pentru urgențe.
BRD România a emis un avertisment important pentru clienții din toată țara, referitor la creșterea numărului de fraude online. Același lucru se aplică și pentru cei care au cont la Banca Transilvania, BCR, ING, CEC sau Raiffeisen Bank
Banca a subliniat faptul că fraudatorii utilizează metode din ce în ce mai sofisticate pentru a manipula emoțiile victimelor, iar scopul acestora este de a obține informații financiare sensibile sau sume de bani prin diverse înșelătorii.
Unul dintre cele mai frecvente tipuri de fraude online implică reclame false care promit câștiguri substanțiale și rapide prin investiții în acțiuni la companii de renume. Aceste reclame sunt adesea susținute de personalități publice, ceea ce le conferă un fals sentiment de legitimitate.
Cu alte cuvinte, clienții BRD, BCR sau ai Băncii Transilvania ajung să fie sunați de o persoană care se dă drept angajat al băncii. Numerele par similare cu cele ale băncilor, așa că mare atenție! Aceste apeluri telefonice au ca scop obținerea unor date personale de la clienți. Au existat situații în care s-au cerut și datele de pe card, iar clienții ajung să fie păcăliți.
În acest context, BRD România a subliniat că piața de capital este strict reglementată, iar accesul este permis doar persoanelor autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Banca recomandă clienților să fie extrem de precauți în fața acestor oferte, având în vedere că aceste tipuri de fraude sunt tot mai întâlnite.
Fraudatorii exploatează emoțiile oamenilor, apucându-se de nevoia de a avea un trai mai bun, dorința de câștiguri rapide și sentimentul că au găsit soluții pentru problemele financiare.
„Nevoia de a avea un trai mai bun, entuziasmul de a obține un câștig imediat și sentimentul că ai găsit o soluție la problemele tale financiare sunt butoanele pe care fraudatorii le apasă în mod constant”, a declarat un reprezentant al BRD România.
Pentru a proteja clienții, BRD România recomandă ca aceștia să fie extrem de vigilenți și să nu se grăbească să răspundă apelurilor urgente care cer realizarea unor acțiuni financiare.
Banca sugerează verificarea autenticității oricăror cereri de acest tip, prin contactarea instituției bancare la numerele oficiale publicate pe site-ul băncii sau vizitarea unei sucursale.
În acest sens, BRD, BCR și Banca Transilvania le recomandă clienților să se protejeze împotriva fraudelor, să nu ofere datele personale orice ar fi, iar dacă nu sunt siguri de apelul primit, să contacteze urgent banca la care au card.
Românii sunt păcăliți să transfere bani în conturile infractorilor, sume pe care nu le vor mai vedea niciodată înapoi. De asemenea, escrocii se folosesc de subiectul moștenirilor și al donaților.
Concret, clienții sunt informați că au de primit o moștenire sau o donație de la o rudă. Pentru a intra în posesia banilor, li se percepe o taxă într-un cont al infractorilor, cerință pe care băncile adevărate nu o aplică niciodată!
În cazul în care un client devine victima unei fraude online, BRD România a asigurat că va lua toate măsurile necesare pentru limitarea pierderilor și recuperarea sumelor transferate. Este esențial ca persoanele afectate să colaboreze cu banca, oferind informații detaliate și urmând instrucțiunile personalului bancar, pentru a maximiza șansele de recuperare a fondurilor.
Legat de plăți, BCR s-a gândit și la aceste detalii. Astfel, fiecare tranzacție efectuată este monitorizată în timp real. În același timp, dacă sunt detectate activități neobișnuite, printre care plăți suspecte, banca va acționa rapid.
Practic poți scăpa de grija hackerilor sau a altor probleme. Plățile suspecte nu vor fi permise, iar nivelul de securitate introdus de cei de la BCR este unul cât se poate de ridicat.
În același timp, banca trimite notificări pentru fiecare tranzacție, fie că sunt trimiși sau primiți bani. Astfel, vei știi tot timpul ce se întâmplă cu banii tăi din cont.
Cei de la BCR subliniază faptul că aplicația George este proiectata cu tehnologie de ultimă generație și este actualizata periodic pentru a elimina orice vulnerabilități.
În același timp, echipa de la BCR de specialiști testează constant aplicația, astfel încât clienților să le fie ușor să folosească și să fie în siguranță.