Foştii prim-miniştri Antonis Samaras şi Panagiotis Pikrammenos, guvernatorul Băncii Naţionale a Greciei şi comisarul european pentru migraţie sunt suspectaţi că au primit mită de către procurorii anti-corupţie greci care lucrează împreună cu autorităţile americane.
Compania farmaceutică Novartis este acuzată că a mituit politicieni pentru a aproba contracte la suprapreţ şi că a plătit mii de medici pentru a-şi mări vânzările între 2006 şi 2015. Un ministru a declarat că mita depăşeşte 50 de milioane de euro şi că pagubele aduse sistemului de sănătate din Grecia depăşesc patru miliarde de euro.
Ministrul adjunct al Justiţiei, Dimitris Papangelopoulos, a declarat că „este cel mai mare scandal de când s-a înfiinţat statul grec”.
Prim-ministrul Tsipras a declarat că este foarte important să nu fie muşamalizat nimic: „Ne vom folosi de toată puterea oferită de legile naţionale şi internaţionale pentru a recupera banii furaţi de la poporul grec”, le-a spus Tsipras membrilor partidului Syriza, din care face parte. „Vom face tot posibilul pentru a ajunge la adevăr”, a adăugat el, informează news.ro.
Parlamentarii vor vota pentru a înfiinţa un comitet care să investigheze situaţia luna aceasta. Parlamentul este singura instituţie care are autoritatea să investigheze politicieni pentru infracţiuni comise în timpul mandatului.
Citeşte şi Mafia cimitirilor: Angajat al primăriei, prins în flagrant luând mită
Acuzaţiile au fost negate vehement de către cei vizaţi. A fost criticat în special faptul că ele se bazează pe trei martori anonimi iar unii experţi în drept susţin că mărturiile lor nu vor fi luate în considerare la proces.
Comisarul UE Dimitris Avramopoulos a cerut ca identitatea martorilor să fie făcută publică şi a spus că este „dezgustat” de aceste „invenţii” făcute de „nişte minţi bolnave”. Avramopoulos este acuzat că a cumpărat 16 milioane de vaccinuri anti-gripale de la Novartis în timpul mandatului său de ministru al Sănătăţii între 2006 şi 2009, potrivit news.ro.
Novartis a anunţat într-un comunicat că va coopera cu autorităţile din Grecia şi SUA: „De asemenea, am iniţiat propria noastră anchetă internă. Suntem decişi să avem o înţelegere profundă a situaţiei şi să acceptăm responsabilitatea în cazul în care unele acţiuni nu au fost la standardele noastre etice. Dacă vor fi găsite nereguli, vom lua măsuri rapid şi vom face tot posibilul pentru a ne asigura că nu se vor mai întâmpla astfel de lucruri în viitor”.
Nu este prima investigaţie asupra companiei elveţiene din ultimii ani. Anul trecut, Coreea de Sud a amendat Novartis cu 48 de milioane de dolari pentru că a oferit mită medicilor.