Doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, oferă câteva sfaturi pentru tratarea acasă a acestor reacţii inflamatorii acute ale pielii.
Scutul natural al pielii echivalează cu aproximativ SPF 4, astfel încât arsurile solare pot apărea cu uşurinţă dacă ne expunem pe plajă fără protecţie solară sau dacă petrecem timp în aer liber într-un interval orar când cantitatea şi intensitatea razelor UVA şi UVB este maximă.
Când suntem expuşi în exces la razele UV, pielea îşi sporeşte producţia de melanină, un pigment localizat în stratul superior al pielii (epidermă). Intensificarea producţiei de melanină reprezintă modul organismului de a proteja straturile profunde ale pielii, în vreme ce bronzul la rândul lui, odată format, acţionează ca un scut împotriva luminii ultraviolete.
„Cu toate acestea, cantitatea de melanină produsă pentru protecţie este determinată de genetică, astfel încât persoanele cu pielea deschisă la culoare produc mai puţină melanina şi sunt, deci, mai susceptibile la apariţia de arsuri solare”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau, specialist dermatolog.
Citeşte şi Cum să te protejezi de caniculă
Bineînţeles că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să prevenim arsurile solare, pentru a evita cojirea pielii, roşeaţa şi usturimea, apariţia de vezicule pe moment, precum şi îmbătrânirea prematură şi apariţia cancerului pe termen lung. Dacă totuşi pielea se arde, este indicat să urmăm câteva reguli simple, necasare pentru a minimaliza efectele negative.
Compresă cu apă rece
O compresă rece pe pielea arsă de soare este utilă pentru ameliorarea durerii produse de arsurile solare instant.Un duș rece
Un duş rece sau o baie, de asemenea, vor aduce mult dorita senzaţie de răcorire, iar lavanda sau uleiul esenţial de muşeţel adăugate în apă vor ajuta la ameliorarea usturimii.Renunță la săpunurile sau produsele cosmetice parfumate
„Sunt de evitat săpunurile sau produsele cosmetice parfumate deoarece acestea tind să usuce şi mai mult pielea deja uscată şi arsă de soare. Pielea se tamponează cu grijă cu un prosop curat şi nu se şterge, căci riscăm să o irităm şi mai mult. Au efecte benefice în cazul arsurilor solare loţiunile care conţin aloe vera, cunoscută pentru rolul hidratant şi calmant.
Citeşte şi O noua modă printre tineri: Arsurile solare, în scop artistic. Vezi cum te afectează
„Ba mai mult, unele produse cu aloe conţin şi lidocaină, un anestezic care poate ajuta la ameliorarea durerii provocate de arsurile solare. Aloe vera este, de asemenea, un bun hidratant pentru pielea care se exfoliază”, adăugă Vladau.
Bea multă apă
Este important să bem multă apă, mai ales că înlocuirea fluidelor corporale pierdute va ajuta pielea să se vindece mai repede. Vitamina E reprezintă un antioxidant care poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi poate fi utilizată direct pe piele sau ca supliment alimentar.
Veziculele – semn al severităţii arsurii
Veziculele care îşi fac apariţia reprezintă un semn al unei arsuri solare severe. Cel mai indicat este ca ele să fie acoperite pentru a preveni ruperea lor, ceea ce ar putea duce la infecţii. „Acoperişul” veziculei este de fapt epidermul, stratul superficial al pielii, a cărui înlăturare va duce la o barieră cutanată penetrată şi susceptibilă.
„Vezicula reprezintă o acumulare de fluid între epiderm şi derm datorată dilataţiei şi permeabilizări vaselor de sânge din piele ca urmarea a temperaturii externe crescute. Cei cu pielea deschisă la culoare sunt mult mai susceptibili spre a dezvolta vezicule odată cu arsurile solare, spre deosebire de cei cu pigmentare mai închisă. Aceste vezicule pot apărea oriunde pe corp şi uneori poate dura câteva zile până să apară la suprafaţă”, explica domnul doctor Laurenţiu Vladau.
Dacă luaţi orice medicamente care fac pielea mai sensibilă la soare (cum ar fi tetracicline, tiazide, sulfonamide, fenotiazine, contraceptive orale, diuretice, medicamente pentru diabet) contactaţi medicul pentru a vedea dacă pot fi înlocuite, pentru a evita arsurile de soare. Nu încetaţi să luaţi niciun medicament prescris fără a consulta medicul care le-a prescris!
Evită expunerea la soare până se estompează arsurile
Este recomandat să se evite expunerea la soare până se estompează arsurile solare; expunerea la razele UV nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile. Dacă apar vezicule pe o mare suprafaţă a corpului, însoţite de febră şi frisoane, senzaţie de ameţeală şi confuzie, apelaţi urgent la ajutor de specialitate.
Chiar dacă pielea se va vindeca, arsurile solare fiind doar temporare, efectele negative pot fi resimţite pe termen lung. Episoadele repetate de arsuri solare aduc un risc substanţial de apariţie a cancerului de piele şi de îmbătrânire prematură a pielii, astfel că că cel mai bun remediu rămâne prevenirea lor. Utilizaţi întotdeauna protecţie solară cu SPF 30 sau mai mare, purtaţi îmbrăcăminte şi ochelari de soare de protecţie şi evitaţi expunerea directă la razele UV.
Află ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor în concediu AICI